Leonard Orban: Există anumite axe prioritare unde partea română va dori concilierea cu CE
Există anumite axe prioritare unde partea română va dori concilierea cu Comisia Europeană, a declarat, vineri, la Bruxelles, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, care a apreciat că sunt propuse corecţii prea mari pentru problemele constatate.
Ministrul Leonard Orban a afirmat că a discutat în detaliu cu comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, despre cele trei scrisori de presuspendare transmise joi de Comisia Europeană, şi a arătat că România are varianta de a nu accepta corecţiile. ‘’Chiar am spus la CE că, după o evaluare preliminară, suntem dispuşi în mare măsură să acceptăm corecţiile, dar sunt anumite axe prioritate din unele programe unde vom dori să ne conciliem, unde opinia noastră e că corecţiile propuse sunt prea mari pentru problemele constatate’’, a declarat ministrul Leonard Orban.
El a adăugat că perioada de două luni pentru trecerea la următorul stadiu din cadrul procedurii, respectiv suspendarea, va curge din momentul primirii scrisorilor în limba română la Bucureşti, întrucât joi au fost trimise notificări privind presuspendarea în limba engleză.
În ceea ce priveşte corecţiile, ministrul Orban a precizat că discuţii pe această temă au avut loc şi în cursul zilei de vineri, insistându-se în special asupra impactului asupra deficitului bugetar. “’Ce-am putut constata este că, în principiu, pentru a putea să avem o reluare a plăţilor în ceea ce priveşte POSDRU este nevoie ca respectiva corecţie să poată fi aplicată în cursul acestui an şi, de asemenea, pentru a putea să reluăm plăţile pe Programul Operaţional de Mediu, unde nu s-a transmis o scrisoare de presuspendare, precum şi pe părţile care nu au fost presuspendate din programele Regional şi de Transport este nevoie în prealabil de acceptarea corecţiilor financiare. Şi acum desigur evaluăm impactul asupra deficitului bugetar al acelei decizii de acceptare sau nu a corecţiilor financiare’’, a declarat ministrul afacerilor europene.
El a adăugat că în cadrul POSDRU corecţiile sunt de aproximativ 180 de milioane de euro, iar cele aplicate pe programele operaţionale gestionate de DG REGIO sunt de aproximativ 600 de milioane de euro. ‘’Ceea ce e foarte important din punctul de vedere al înregistrării contabile a acestei corecţii este că unele corecţii reprezintă cheltuieli care deja s-au făcut şi altele care se vor face în perioada următoare. De exemplu, sunt contracte în programele de Transport sau Mediu care vor putea fi finalizate undeva în 2014-2015, iar corecţiile se aplică pe contract, deci este clar că cheltuielile efective se vor face abia în anii următori’’, a explicat Orban.
El a mai afirmat că a avut întrevederi şi cu reprezentanţii unor directorate regionale, precum Directoratul General Politică Regională (DG REGIO), Directoratul General Ocuparea Forţei de Muncă (DG EMPL) şi Directoratul general Afaceri economice şi financiare (DG ECFIN), în care s-a discutat chestiunea corecţiilor financiare.
Comisia Europeană a anunţat joi presuspendarea Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) şi presuspendarea parţială a Programului Operaţional Regional (POR) unde o singură axă a scăpat de presuspendare, şi a Programului Operaţional Sectorial Transport, unde sunt vizate 2 din cele 4 axe.
Decizia Comisiei Europene se bazează pe rezultatele misiunilor de audit efectuate în iunie şi iulie 2012 pentru aceste trei programe operaţionale gestionate de Direcţia Generală de Politică Regională şi Urbană (DG REGIO) a Comisiei Europene.
Partea română are la dispoziţie două luni pentru a realiza aceste măsuri după primirea versiunii în limba română a scrisorilor de notificare a presuspendării. Ulterior, în funcţie de rezultatele înregistrate, Comisia poate lua fie decizia de a relua procesul de rambursare a cererilor de plată trimise de partea română, fie hotărârea de a suspenda plăţile pentru o perioadă de mai multe luni. În toată această perioadă, implementarea proiectelor şi plăţile interne către beneficiari pot continua, nefiind legate direct de decizia de joi a Comisiei Europene.
Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), gestionat de Direcţia Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune (DG EMPL), are o situaţie aparte, fiind în stare de presuspendare din luna august 2012. Pentru acest program, Comisia Europeană a propus o corecţie financiară de 25 %.