Leonard Doroftei: Este unul dintre cei mai buni ani pentru Federaţia Română de Box

(PATRIK STOLLARZ / AFP / Getty Images)

Preşedintele Federaţiei Române de Box, Leonard Doroftei, a declarat că 2014 a fost unul dintre cei mai buni ani din ultima perioadă de timp pentru pugilismul românesc.

Boxul românesc a ridicat din nou capul în acest an şi se laudă cu un bilanţ de 15 medalii, 2 de aur, 5 de argint şi 8 de bronz la marile competiţii internaţionale, de la cadeţi şi juniori până la tineret şi seniori, care putea fi şi mai strălucitor dacă senioarele ar fi urcat pe podiumul Mondialelor din Coreea de Sud, aşa cum era de aşteptat după frumoasa performanţă de la Europenele din Bucureşti.

Leonard Doroftei este mulţumit de palmaresul acestui an, dar gândul lui zboară la Olimpiada din 2016, la care se doreşte calificarea a cinci pugilişti, trei băieţi şi două fete.

''Avem o echipă care munceşte la federaţie, care îşi face treaba şi ajută sportivii să facă performanţă. Avem dovadă cele 15 medalii cucerite, 2 de aur, 5 de argint şi 8 de bronz. Asta înseamnă performanţă. Este unul dintre cei mai buni ani pe care i-a avut boxul în ultimul timp, suntem în grafic şi am reuşit o revenire bună pentru boxul românesc.

Paul Arădoiae, campion european de tineret, Mustafa Arsen, vicecampion mondial de tineret, în care ne punem speranţe şi într-o medalie la Olimpiadă, şi Steluţa Duţă, campioană europeană de senioare la Bucureşti, sunt remarcaţii din acest an, alături de boxerii Mihai Nistor şi Bogdan Juratoni, care luptă la profesionism în cadrul AIBA. Ei dacă vor ajunge între primii doi la categoria lor vor fi direct calificaţi la Olimpiadă'', a declarat Doroftei.

Medaliile ar putea convinge Ministerul Tineretului şi Sportului să ofere un buget mai generos boxului, după ani în care finanţarea activităţilor a fost o mare problemă.

''În ultimii ani, când am fost la un pas să fim excluşi din AIBA, nu am avut un buget care să ne permită să facem prea multe, dar de la anul aşteptăm să creştem şi noi, să fim între primele zece federaţii cu buget mai mare, să putem califica cât mai mulţi sportivi la Olimpiadă. Eu sper ca măcar cinci sportivi, trei băieţi şi două fete să ducem la Rio, cu care să reuşim să luăm 2-3 medalii. Îmi doresc să creştem o nouă generaţie de campion olimpici, să creştem un nou campion olimpic. Doroftei şi Simioni avem, dar nu avem un nou Nicolae Linca şi e dureros, pentru că suntem o federaţie cu istorie, cu tradiţie. Avem 25 de medalii la olimpiade, dintre care două sunt ale mele'', a adăugat fostul campion mondial la amatori şi la profesionism.

Doroftei speră că noua sa strategie de pregătire a sportivilor, antrenori care se ocupă de 2-3 boxeri, va duce la saltul calitativ mult aşteptat: ''Noi ne-am pregătit centralizat la loturi, dar erau alte vremuri.

Acum trebuie să lucrăm mai mult individualizat, să avem antrenori care să-i ajute pe boxeri să înţeleagă cum boxează adversarii. Noi ne pregătim de altfel să devenim profesionişti, să mergem la antrenament ca şi cum mergem la muncă, pentru că asta e meseria noastră. Acum sunt nişte copii debusolaţi, pentru că nu mai au siguranţa unui salariu, siguranţa că vor fi angajaţi, dar ei au şansa că vor fi profesionişti şi în loc de un salariu pot face bani frumoşi. Sper ca antrenorii să accepte proiectul meu, ca fiecare să aibă 2-3 sportivi de care se ocupă personal. Sportivi avem, dar trebuie să-i trezim la viaţă şi pe antrenori''.

Anul 2015 aduce primele bilete pentru JO 2016 la box, dar drumul e lung şi greu şi trece prin sita calificărilor la Europene şi apoi la Mondiale.

''Va trebui să mergem la Europene, criteriu de calificare la Mondiale, care sunt la rândul lor criteriu de selecţie pentru Olimpiada de la Rio. Trebuie să ne ridicăm valoric, să muncim mai bine. Până acum s-a lucrat după ureche, dar acum am început cursuri cu antrenorii despre boxul profesionist, nu că nu ar şti, dar e nevoie să ne perfecţionăm. Trebuie să ne pregătim altfel, lotul naţional să se spargă şi antrenorii sa poate lucra cu mai puţin sportivi acasă la ei. Vrem ca sportivii noştri să facă şi şcoală, pentru că AIBA se bazează pe şcolarizare şi vrea să impună ca boxerii să fie educaţi, să meargă la şcoală, să aibă şi un viitor după box'', a spus Doroftei.

Fostul campion mondial WBA la semiuşoară vrea o altă filosofie în munca antrenorilor şi dă exemplul Mondialelor de la Jeju, unde fetele noastre nu au luat medalii: ''Când am spus că trebuie să muncim şi să facem mai multe, antrenorul de la lotul feminin mi-a reproşat că sunt misogin, că vezi Doamne am ceva cu fetele. Eu am spus că trebuia muncit mai mult individual.

Antrenorii au muncit, nu pot spune că nu, dar eu văd boxul altfel. Eu când mă uit la un meci, nu văd lucrurile frumoase, văd doar punctele slabe. Privesc ca un boxer şi încerc să aflu cum pot să ajung lângă el, să-l pot lovi, ce să fac să nu mă lovească, să-i opresc seriile de lovituri, să caut ceva cu care să-l surprind. Am avut şansa să mă pregătesc şi ca amator, la lotul naţional unde lucram la grămadă, şi ca profesionist. La grămadă, cum se lucra până acum, nu vom reuşi niciodată să facem ceva. Dintr-un grup de copii buni, unu-doi ies la suprafaţă, lucru care nu mi pare normal. Avem copii buni, puternici, antrenori buni, cărora trebuie să le dăm şansa să fie ce au fost odată, antrenori adevăraţi.

Meritul lor trebuie răsplătit, să-i ajutăm să iasă afară cu sportivii, să primească stele de la AIBA, pentru că fără ele nu poţi sta în colţul ringului. La cursurile astea de antrenori vorbim de psihologie, alimentaţie, de pregătire, de absolut tot ce trebuie ca să creştem aceşti sportivi şi să-i facem campioni''.

Doroftei regretă că la ''Centura de Aur 2014'' nu am avut 13 ţări participante, fapt care ne-ar fi permis să aspirăm la organizarea unui turneu de calificare pentru JO 2016: ''Anul ăsta nu am reuşit să aducem 13 ţări la Centura de Aur, dacă reuşeam, urcam în Divizia A şi la anul puteam obţine ca turneul Centura de Aur să devină un criteriu de calificare la JO''.

Deşi nu este un fan al tenisului, Doroftei susţine că Simona Halep merită titlul de cel mai bun sportiv român din 2014: ''Eu merg pe mâna Simonei Halep. A reuşit să se impună în tenis, să ne fure inima, cum se zice. Nu am jucat în viaţa mea tenis, dar sunt conştient că e un sport greu. Am văzut un interviu cu Simona, în care a spus că nu a avut copilărie şi am înţeles-o pe deplin. Îmi dau seama că a muncit şi a făcut sacrificii''.

În aprilie, Mustafa Arsen a cucerit medalia de argint la Campionatele Mondiale de tineret de la Sofia, după ce a fost învins în finala categoriei 60 kg de kazahul Ablaihan Jusupov.

În iunie, la Europenele feminine de la Bucureşti, România a cucerit cinci medalii, una de aur, una de argint şi trei de bronz: Steluţa Duţă (categoria 48 kg) a luat aurul, Florinei Radu (categoria 81 kg) a cucerit argintul, iar medaliile de bronz au revenit Cristianei Stancu (cat. 69 kg), Simonei Sitar (cat. 64 kg) şi Luminiţei Turcin (cat. 81 kg).

În iulie, la Campionatele Europene de box pentru junioare şi tineret din oraşul italian Assisi, România şi-a trecut în palmares patru medalii, două de argint — prin Elena Florentina Timofte (cat. 48 kg) şi Ionela Denisa Ungureanu (63 kg) — şi două de bronz — prin Dana Georgiana Iorga (cat. 50 kg) şi Patricia Gabriela Martinconi ( 80 kg), toate în concursul junioarelor.

În octombrie au urmat alte trei medalii pentru ţara noastră, la Campionatele Europene de box pentru juniori de la Zagreb, aur pentru Paul Andrei Arădoaie (cat. 81 kg) şi bronz pentru Robert Jitaru (cat. 56 kg) şi Mustafa Arsen (cat. 60 kg).

În noiembrie, la Campionatele Europene de box pentru cadeţi, România a cucerit o medalie de argint, prin Alberto Cristian Florin Biro (cat. 75 kg) şi una de bronz, prin Florin Şchiopu (54 kg).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport