Legea răspunderii magistraţilor, varianta Toader. Judecătorii şi procurorii, buni de plată

Magistraţii care cauzează prejudicii vor răspunde în solidar cu statul pentru erorile făcute, reiese din noul pachet de legi care vizează domeniul Justiţiei lansat de ministrul PSD al Justiţiei, Tudorel Toader.
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
23.08.2017

Mult aşteptata lege a răspunerii magistraţilor - concept de care politicienii cu probleme penale au uzat din plin în ameninţările lor publice la adresa procurorilor şi judecătorilor care îi deranjau - a fost definitivată.

Potrivit Digi24, proiectul de lege promovat de ministrul PSD al Justiţiei, Tudorel Toader, menţine prevederea constituţională potrivit căreia statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare.

"Puterea judecătoarescă se exercită în numele statului şi atunci statul preia răspunderea", a explicat Toader.

În schimb, ministrul PSD propune solidaritatea în răspundere a celui care cauzează prejudiciul cu statul. Mai exact, după ce prejudiciul este acoperit de stat, în temeiul unei hotărâri irevocabile, "statul se îndreaptă cu acţiune împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârşit eroarea cauzatoare de prejudiciu". Cu alte cuvinte, statul va fi obligat să deschidă acţiunea în regres, nu va fi doar o posibilitate ca în prezent.

"Voi face cândva publice toate erorile judiciare, statul nu s-a îndreptat niciodată împotriva magistratului care a greşit. Nu există categorie socio-profesională care să nu răspundă după regulile generale ale dreptului", a subliniat Toader.

"Azi Statul despăgubeşte victima unei erori judiciare, iar apoi poate să se îndrepte împotriva magistratului vinovat cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Pe viitor se doreşte ca acest regres al Statului să fie obligatoriu, ceea ce este firesc, însă cred că trebuie descrisă exact procedura de stabilire a relei credinţe sau gravei neglijenţe a magistraţilor", a comentat judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM, pe marginea măsurii lansate în dezbatere publică de Toader.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor