Legea pro-plagiatori aproape încurajează furtul proprietăţii intelectuale, crede şeful inspectorilor lui Cioloş

Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Şeful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, nu pare deloc încântat de decizia Parlamentului de a adopta un controversat proiect de lege care-i apără pe plagiatori.

"În ceea ce priveşte plagiatele, este vorba de dreptul de autor - drept de proprietate, protejat de Constituţia României. Să permiţi celui care şi-a însuşit fără drept creaţia altuia să plece liniştit doar fiindcă a renunţat între timp la bunul însuşit, forţat de oprobriul social, nu este deloc în regulă.

Este aproape o încurajare a furtului proprietăţii intelectuale, ceea ce contravine art. 44 din Constituţie şi sănătăţii morale a societăţii româneşti. Statul este obligat să vegheze şi să protejeze dreptul de proprietate, ferm şi prompt", a opinat, pe contul său de Facebook, Valentin Mircea.

În opinia oficialului, universitatea care a organizat un doctorat suspectat că ar fi plagiat nu este cea mai potrivită să ia măsurile care se impun.

"În egală măsură, universitatea care a organizat doctoratul afectat de plagiat nu este cea mai în măsură să decidă şi să ia măsurile care se impun, având în vedere că a eşuat deja o dată în supravegherea corectitudinii lucrării şi că ar fi un fel de judecător în propria cauză", a adăugat Valentin Mircea.

Declaraţiile făcute de şeful inspectorilor lui Dacian Cioloş vin în contextul în care Parlamentul a respins cererea de reexaminare a controversatului proiect de lege care modifică Legea Educaţiei, pasând în curtea şcolilor doctorale şi a universităţilor acreditate responsabilitatea de a soluţiona sesizările de plagiat.

Prin această lege, un plagiator poate să renunţe fără probleme la doctoratul său, iar Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare este scos definitiv din joc în evaluarea suspiciunilor de plagiat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne