Legea pro-plagiatori aproape încurajează furtul proprietăţii intelectuale, crede şeful inspectorilor lui Cioloş
alte articole
Şeful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, nu pare deloc încântat de decizia Parlamentului de a adopta un controversat proiect de lege care-i apără pe plagiatori.
"În ceea ce priveşte plagiatele, este vorba de dreptul de autor - drept de proprietate, protejat de Constituţia României. Să permiţi celui care şi-a însuşit fără drept creaţia altuia să plece liniştit doar fiindcă a renunţat între timp la bunul însuşit, forţat de oprobriul social, nu este deloc în regulă.
Este aproape o încurajare a furtului proprietăţii intelectuale, ceea ce contravine art. 44 din Constituţie şi sănătăţii morale a societăţii româneşti. Statul este obligat să vegheze şi să protejeze dreptul de proprietate, ferm şi prompt", a opinat, pe contul său de Facebook, Valentin Mircea.
În opinia oficialului, universitatea care a organizat un doctorat suspectat că ar fi plagiat nu este cea mai potrivită să ia măsurile care se impun.
"În egală măsură, universitatea care a organizat doctoratul afectat de plagiat nu este cea mai în măsură să decidă şi să ia măsurile care se impun, având în vedere că a eşuat deja o dată în supravegherea corectitudinii lucrării şi că ar fi un fel de judecător în propria cauză", a adăugat Valentin Mircea.
Declaraţiile făcute de şeful inspectorilor lui Dacian Cioloş vin în contextul în care Parlamentul a respins cererea de reexaminare a controversatului proiect de lege care modifică Legea Educaţiei, pasând în curtea şcolilor doctorale şi a universităţilor acreditate responsabilitatea de a soluţiona sesizările de plagiat.
Prin această lege, un plagiator poate să renunţe fără probleme la doctoratul său, iar Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare este scos definitiv din joc în evaluarea suspiciunilor de plagiat.