Legea lui Bodea pentru împădurirea ţării. Partidele, somate să nu se gândească doar la profitul clientelei

"Românii "înghit" 25% din "gazele" pe care le produc, respirând, în acelaşi timp, cu 25% mai puţin oxigen decât ar trebui. Cumulate, mie îmi dau un deficit de sănătate de 50%", a atras atenţia senatorul Cristian Bodea, care propune şi o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme.
Cristian Bodea (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
20.08.2016

În prima zi a sesiunii parlamentare, vicepreşedintele Partidului Ecologist Român, senatorul Cristian Bodea, va depune un proiect de lege prin care vrea să modifice Codul Silvic astfel încât suprafaţa împădurită a României să fie obligatoriu de minim 40%, iar suprafaţa împădurită a zonelor de câmpie de minim 15%.

"Fapt... România are doar 29,55% din suprafaţă împădurită (IFN 2016). Pare mult, dar, în realitate, situaţia este gravă. Pentru că media europeană este de 32,4%, iar "optimul ecologic" dat de climă şi relief pentru ţara noastră este de... 40%. De unde gravitatea? O ştim cu toţii, din şcoală, doar că nu facem legătura.... Doar plantele pot procesa bioxidul de carbon (otravă pentru om), transformându-l în oxigen (viaţă pentru om).

Ceea ce înseamnă că pădurile sunt uzine gigantice de curăţare a aerului pe care noi îl respirăm. Ziua noi îl otrăvim, noaptea ele îl curăţă şi ne asigură aer oxigenat dis-de-dimineaţă. Or, noi avem cu un sfert mai puţine păduri decât ar trebui. Dacă ele nu pot să "consume" toată otrava umană, cine o face?

Fapt... Românii "înghit" 25% din "gazele" pe care le produc, respirând, în acelaşi timp, cu 25% mai puţin oxigen decât ar trebui. Cumulate, mie îmi dau un deficit de sănătate de 50%", a explicat Cristian Bodea motivele care l-au determinat să pregătească proiectul de lege respectiv.

Legea lui Bodea

1. Suprafaţa împădurită a României este obligatoriu să fie de minim 40%;

2. Suprafaţa împădurită a zonelor de câmpie este obligatoriu să fie de minim 15% (5% acum);

3. Până la atingerea acestor obiective, suprafaţa împădurită va trebui să crească anual cu minim 3%.

"Ce ar însemna aceasta în cifre? Acum avem 7.046.000 ha suprafaţă împădurită, la 40% vom avea 9.535.640 ha. De unde să ia bani sărăcuţul Guvern pentru un asemenea efort? Anual se taie cam 18 milioane metri cubi de lemn, care la calcul rapid, cu un preţ mediu 150 lei/mc, ne arată încasări de 2,7 miliarde lei.

În condiţiile în care bugetul de cheltuieli alocat ROMSILVA este de 18,7 milioane lei. Fapt... Încă 2,5 milioane ha împădurite ne-ar aduce 50% sănătate şi ne-ar ţine poluarea sub control. În plus, creşterea de la câmpie s-ar materializa în perdele forestiere care vor înghiţi gazele, vor stabiliza praful şi vor opri deşertificarea", a precizat Cristian Bodea.

Senatorul a precizat că el va face demersurile necesare, dar, se întreabă dacă vor dori şi celelalte partide "să se gândească şi la sănătatea românilor, nu numai la profitul clientelei politice".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor