Câştigătorul EuroNatur Award 2016: „Statul este duşmanul numărul 1 al naturii României”

Efortul şi acţiunile riscante ale activistului de mediu Gabriel Păun, au fost recunoscute internaţional. Apărătorul ultimelor păduri virgine ale Europei povesteşte despre ceea ce îl motivează să salveze pădurea, chiar dacă a trecut prin situaţii foarte periculoase.
Gabriel Păun, câştigătorul EuroNatur Award 2016
Gabriel Păun, câştigătorul EuroNatur Award 2016 (agentgree.ro)

Gabriel Păun, de la Agent Green, este deja un nume cunoscut când vine vorba de salvarea pădurilor, el fiind şi câştigătorul EuroNatur Award 2016. De adevărata salvare a pădurilor, cu urmăriri de camioane cu lemn furat din zone protejate, cu lupte mediatice, cu investigaţii din care a fost norocos că a scăpat cu viaţă. Aşa-zişi ecologişti, organizatori de evenimente fără impact dar de tocat fonduri, sunt mulţi în România. Cam majoritatea lor. ONG-uri de mediu care nu deranjează cu nimic pe cei care pun la cale dezastrul pădurilor, dar care ocupă timpul şi spaţiul altora care ar avea inimă să facă ceva adevărat.

Înregistrările VIDEO cu Gabriel Păun bătut la poarta fabricii Schweighofer de la Sebeş, după ce urmărise un camion cu lemne din Parcul Naţional Retezat, vizualizate de sute de mii de români, au ajuns în presa internaţională şi au avut o contribuţie importantă la mobilizarea civică din 2015 pentru salvarea pădurilor României. (Este, de asemenea, cunoscut şi episodul dramatic în care Gabriel, împreună cu un grup de activişti au fost atacaţi şi măcelăriţi de cei cu proiectul microhidrocentralei din Geoparcul Dinozaurilor, de pe Râul Alb, potrivit România Curată).

În comunicatul său de acordare a premiului pe 2016, EuroNatur a precizat că, deşi România deţine 60% din suprafeţele de păduri virgine rămase pe continentul european (cu exceptia Rusiei), în ultimul deceniu au fost distruse (uneori prin tăieri ilegale) mari suprafeţe din aceste ecosisteme forestiere cu vârste de peste 6.000 de ani, lemnul lor fiind exportat în peste 70 de ţări. EuroNatur mai atenţionează că autorităţile de mediu din România nu aplică o protecţie legală corespunzătoare pentru pădurile multiseculare.

Aceste păduri au rămas neatinse de om timp de secole şi sunt printre cele mai importante comori naturale de pe continentul nostru”, a declarat Presedintele EuroNatur, Christel Schroeder, în comunicatul care motivează acordarea premiului fondatorului Agent Green.

Pentru Gabriel, premiul a fost prilej de bucurie dar şi de tristeţe. Bucurie pentru că acum are certitudinea că există nişte oameni de departe cărora le pasă de aceste comori unice în Europa- ultimele păduri virgine vaste pe care le avem noi, românii. Tristeţe pentru că este nevoie de un asemenea premiu pentru a realiza că în ţara mea statul, fie el politic sau tehnocrat, nu înţelege şi nu doreşte încă să facă conservare autentică pentru natură, a declarat Gabriel într-un interviu pentru România Curată.

Cea mai dureroasă înfrângere pentru el a fost când întregul Guvern l-a lăsat pe Traian Băsescu să taie un drum naţional asfaltat ilegal prin Parcurile Naţionale Retezat şi Domogled. După lupte mediatice, legale şi cu argumente ştiinţifice a reuşit să oprească masacrul. Drumul a fost oprit la Câmpuşel, în buza Parcului Naţional Domogled, după ce a ras 3,2 km din Parcul Naţional Retezat. Dar toţi au scăpat nepedepsiţi.

„Nici măcar ÎCCJ, unde am dus cazul, nu i-a pedepsit. În privinţa asta suntem o ţară înapoiată şi este clar că Statul este încă duşmanul numărul 1 al naturii României”, a mai spus Gabriel Păun în acelaşi interviu.

Gabriel Păun a studiat ştiinţele naturii şi lucrează de 15 ani doar în organizaţii neguvernamentale. Nu a făcut parte niciodată din vreun partid politic sau vreo corporaţie şi n-a fost niciodată influenţat de nimeni în lupta sa. Arta campaniilor a deprins-o de la Greenpeace International. Pasiunea sa pentru natură este înnăscută iar acţiunile sale atrag atenţia că noi, cu toţii, oamenii şi celelalte specii suntem în pericol. Aerul devine irespirabil, apa tot mai murdară, solul din ce în ce mai îmbâcsit cu pesticide şi fertilizatori.

Distincţia EuroNatur a mai recompensat personalităţi precum Prinţul Charles, Nelson Mandela, Mihail Gorbaciov, dr. Ernst Paul Dörfler, prof. dr. Klaus Töpfer, dr. Hans Bibelriether sau scriitorul american Jonathan Franzen. Festivitatea de premiere va avea loc în luna octombrie (detalii aici).

Puteţi citi tot interviul din România Curată şi urmări înregistrarea video aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură