Legea care exclude CSAT din procedura de numire a şefului "Doi şi-un sfert", promulgată de Iohannis

Şeful celebrului Doi ş-un sfert va putea fi numit fără avizul CSAT şi, în plus, nu va mai trebui să fie cadru militar. Legea în cauză, care a trecut şi la Curtea Constituţională, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Legea privind Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) a Ministerului de Interne, modificată astfel încât şeful DGPI să poată fi numit şi eliberat din funcţie fără avizul CSAT, aşa cum se procedează în prezent, şi să nu trebuiască să fie cadru militar, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, după ce iniţial o trimisese în Parlament pentru reexaminare.

Legea a primit undă verde şi de la Curtea Constituţională, care a respins sesizarea PNL vizând eliminarea rolului CSAT în numirea şefului Doi ş'un sfert.

"Aşa ceva nu se poate, este o eroare, o greşeală, cum doriţi. Atâta vreme cât instituţia este una militarizată, nu poate să funcţioneze fără aviz CSAT. Punct. Iar, indiferent ce doreşte Senatul sau Camera Deputaţilor, aşa funcţionează instituţiile în România, conform Constituţiei şi dacă se menţine această soluţie, care este una neconstituţională, după părerea mea, evident că speţa va merge la Curtea Constituţională. Eu văd aici o raţiune politică din partea PSD. Este destul de evident se încearcă din partea PSD să se elimine instituţia preşedintelui, respectiv CSAT din anumite proceduri. Este o eroare", a declarat Iohannis, înainte ca liberalii să atace legea la CCR.

Practic, Iohannis a fost forţat să promulge legea DGPI după decizia CCR pentru că nu mai avea alte pârghii constituţionale la îndemână.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne