Legea care exclude CSAT din procedura de numire a şefului "Doi şi-un sfert", promulgată de Iohannis
alte articole
Legea privind Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) a Ministerului de Interne, modificată astfel încât şeful DGPI să poată fi numit şi eliberat din funcţie fără avizul CSAT, aşa cum se procedează în prezent, şi să nu trebuiască să fie cadru militar, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, după ce iniţial o trimisese în Parlament pentru reexaminare.
Legea a primit undă verde şi de la Curtea Constituţională, care a respins sesizarea PNL vizând eliminarea rolului CSAT în numirea şefului Doi ş'un sfert.
"Aşa ceva nu se poate, este o eroare, o greşeală, cum doriţi. Atâta vreme cât instituţia este una militarizată, nu poate să funcţioneze fără aviz CSAT. Punct. Iar, indiferent ce doreşte Senatul sau Camera Deputaţilor, aşa funcţionează instituţiile în România, conform Constituţiei şi dacă se menţine această soluţie, care este una neconstituţională, după părerea mea, evident că speţa va merge la Curtea Constituţională. Eu văd aici o raţiune politică din partea PSD. Este destul de evident se încearcă din partea PSD să se elimine instituţia preşedintelui, respectiv CSAT din anumite proceduri. Este o eroare", a declarat Iohannis, înainte ca liberalii să atace legea la CCR.
Practic, Iohannis a fost forţat să promulge legea DGPI după decizia CCR pentru că nu mai avea alte pârghii constituţionale la îndemână.