Lecţiile de muzică menţin o claritate a minţii la bătrâneţe
Cântatul la instrumentele muzicale va poate salva de boala Alzheimer la bătrâneţe. Cu cât cineva a practicat mai mult muzica în copilărie, cu atât are mai multe şanse de a-şi păstra claritatea mentală şi fermitatea memoriei la bătrâneţe.
Mulţumiţi părinţilor dvs, dacă v-au îndemnat să studiaţi muzica. În plus faţă de multele momente plăcute pe care le poate oferi muzica, există un lucru care devine important abia în amurgul vieţii: lecţiile de muzică au efect benefic asupra activităţii cerebrale şi previn maladia Alzheimer.
Maladia Alzheimer şi demenţa senilă sunt caracterizate de o scădere progresivă a capacităţii mentale din cauza proceselor degenerative la nivelul creierului. Simptomele bolii Alzheimer se manifestă prin confuzie, iritabilitate şi agresivitate, schimbări bruşte de dispoziţie, afectează capacitatea de a vorbi şi de a înţelege ce se vorbeşte, afectează memoria şi dezintegrează treptat conştiinţa. În prezent, medicina nu are mijloace care să oprească sau să încetinească semnificativ progresul bolii.
Cu toate acestea, ştim că pentru a preveni boala Alzheimer pot fi utile diferite tipuri de "exerciţii mentale", cum ar fi literatura, jocul de şah, activitatea fizică şi meditaţia. Potrivit unui studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical din Kansas, cântatul la instrumente muzicale poate şi el fi inclus în această listă.
Aşa cum raportează revista Neuropsychology, la acest studiu au participat 70 de persoane între 60 şi 83 de ani. Educaţia şi aptitudinile fizice ale participanţilor au fost aproximativ la acelaşi nivel. Toţi oamenii au fost împărţiţi în trei grupe în funcţie de educaţia lor muzicală. Primul grup cuprindea participanţii care nu ştiau să cânte la instrumente muzicale, în a doua grupă – cei care cântaseră de la unu la nouă ani, iar în a treia – cei care au practicat muzica mai mult de nouă ani. Participanţii au cântat la diferite instrumente muzicale: trompetă, tobă, pian, etc.
Oamenii de ştiinţă cred că lecţiile de muzică pe termen lung contribuie la dezvoltarea creierului prin crearea a diferitele conexiuni inter-neuronale.
Experţii au estimat capacităţile mentale ale participanţilor, în special, diferitele tipuri de memorie şi capacitatea de a asimila informaţia nouă. Cu cât participantul a practicat mai mulţi ani muzica la un instrument muzical, cu atât a demonstrat rezultate mai bune. Cel mai interesant a fost faptul că nu este esenţial dacă participantul a continuat să cânte sau a renunţat în copilărie. Semnificativă a fost doar durata de instruire.
Oamenii de ştiinţă cred că lecţiile de muzică pe termen lung contribuie la dezvoltarea creierului prin mărirea cantităţii de conexiuni inter-neuronale. Când, la bătrâneţe, apar procese de degradare a ţesutului nervos, structura dezvoltată de legături împiedică disfuncţia activităţii cognitive şi a memoriei. Ca rezultat – este mai mică probabilitatea de apariţie a bolii Alzheimer.