Leancă: Alegerile anticipate vor afecta grav procesul de integrare europeană a R. Moldova

Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova va fi grav afectat, în caz de alegeri anticipate, a avertizat ministrul de externe, Iurie Leancă, relatează UNIMEDIA.
Ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă. (MICHAL CIZEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.02.2013

Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova va fi grav afectat, în caz de alegeri anticipate, a avertizat ministrul de externe, Iurie Leancă, relatează UNIMEDIA.

Nu se va mai putea vorbi de încadrare în termeni, deoarece reformele vor stagna, a mai spus şeful diplomaţiei moldoveneşti, comentând posibilitatea unui scrutin electoral care ar surveni în urma divergenţelor din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.

„Este o chestiune ipotetică şi vă ofer un pronostic ipotetic. Ştim exact că în astfel de perioade capacitatea de mobilizare a funcţionarilor publici, dar şi a politicienilor, care iau decizii, se diminuează. Sigur va fi dificil să reuşim să fim în termeni, în mod special cu reformele de acasă”, a menţionat ministrul de externe şi integrare europeană.

Acesta a subliniat că Republica Moldova este considerată de Comisia Europeană, dar şi de UE drept „cel mai bun elev din această clasă”, aluzie la Parteneriatul Estic. Leancă a menţionat că obiectul primar al diplomaţiei RM este obţinerea Acordului de Asociere cu UE.

„Republica Moldova, în aceşti 3 ani şi jumătate, cu toate problemele noastre, care din timp în timp se acutizează, ne-am mişcat cu o viteză demnă de apreciere. Toţi au apreciat calitatea negociatorilor noştri. Iar viteza nu a ştirbit din calitate. (...) Eu nu vreau să comentez doar prin cuvinte proprii pentru că aţi putea că aţi putea să mă consideraţi subiectiv. Dvs aţi văzut ce au spus Barroso şi Merkel, ce au spus miniştrii Lituaniei şi Norvegiei care ne-au vizitat. Toţi într-o voce au spus că Republica Moldova în această perioadă din out-sideri ai Parteneriatului Estic, în evaluarea Comisiei Europene şi a UE ne-am transformat în cei mai buni. Nu e vorba de probleme de ordin politic. E vorba de probleme de ordin tehnic. UE nu este cel mai simplu organism. Deciziile în UE se iau prin consens şi este nevoie de obţinut consensul a 28 de ţări”, a accentuat Iurie Leancă.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău a subliniat că „integrarea europeană nu trebuie să devină un ostatic al intereselor înguste a jucătorilor politici din ţară”. „Nu voi intra în dezbateri pe intern pentru că ieri am auzit mai multe comentarii. Însă, în momentul în care am declarat că integrarea europeană este un obiectiv fundamental, de interes naţional, ar trebui să-l tratăm ca atare. Să nu permitem speculaţii pentru a realiza anumite interese politice, a anumitor jucători şi actori politici. Acest obiectiv de interes naţional nu trebuie să devină ostatic al acestor ambiţii şi interese înguste”, a specificat sursa citată.

Obiectivul optimist este ca Acordul de Asociere să fie semnat la Vilnius, în luna noiembrie, însă se acceptă şi luna martie drept termen. „Pe acest proces trebuie să ne concentrăm cu toţii, să ne coordonăm acţiunile la nivel de instituţii a Guvernului, dar şi a Parlamentului pentru că ştim foarte bine că acest angajament, dar şi responsabilitate nu revine doar Executivului. Obiectivul nostru este să finalizăm negocierile la runda din 11-14 martie. Sunt moderat optimist, ştiind obiectivele pe care le avem pe agendă, ştiind nivelul de pregătire şi motivaţia autorităţilor de la Chişinău. Pasul următor va fi parafarea acestui document”, a anunţat vicepremierul.

Preşedintele PD, Marian Lupu, a declarat că PLDM a decis să iasă din prevederile Acordului AIE şi „să provoace astfel alegeri anticipate” pentru că diplomaţia de la Chişinău nu face faţă sarcinii de obţinere şi semnare până în luna noiembrie a Acordului de Asociere.

„Considerăm că adevăratele motive ale PLDM de ieşire din prevederile Acordului AIE, şi prin această cale distrugerea Alianţei, ţin de cu totul altceva. Filat a înţeles că nici el, nici diplomaţia sa, nu s-au isprăvit cu sarcina de a obţine ca la Vilnius, în noiembrie 2013, Republica Moldova să se semneze cu UE Acordul de Asociere şi ca un compartiment separat, Acordul de Liber Schimb. În cel mai bun caz, ele vor fi doar parafate. Acest lucru ne-a fost adus la cunoştinţă de către autorităţile europene acum câteva zile. Noi suntem absolut convinşi că anume această realitate a detonat acea bombă aruncată de premier. Filat nu vrea să recunoască în faţa cetăţenilor că nu face faţă misiunii de conduce eficient Guvernul”, a afirmat miercuri liderul democrat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor