"Le Monde": Premierul Ponta nu i-a convins pe liderii europeni

În încercarea sa nereuşită de a convinge mediile europene că reformele pe care le-a lansat sunt democratice şi nu contravin regulilor fundamentale UE, Victor Ponta a efectuat miercuri şi joi un adevărat maraton la Bruxelles.
Victor Ponta (Lavinia Savu / Epoch Times)
Liviu Şerbănescu
13.07.2012

În încercarea sa nereuşită de a convinge mediile europene că reformele pe care le-a lansat sunt democratice şi nu contravin regulilor fundamentale UE, Victor Ponta a efectuat miercuri şi joi un adevărat maraton la Bruxelles, relevă cotidianul francez "Le Monde" în ediţia sa online de joi.

Ajutat de un influent birou de lobby din Bruxelles, liderul USL s-a întâlnit pe rând, în afară de jurnalişti, cu preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz, cu liderul eurodeputaţilor socialişti Serghei Stanişev, cu preşedintele permanent al Consiliului European Herman Van Rompuy şi cu preşedintele Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso, precizează cotidianul.

După întâlnirea lui Ponta cu José Barroso, care şi-a exprimat "preocupările serioase" faţă de evenimentele recente din România, Van Rompuy s-a exprimat în termeni asemănători, evocând necesitatea respectării "principiilor fundamentale pe care se bazează UE".

"Premierul le-a ţinut acelaşi discurs tuturor interlocutorilor săi, pe care se pare că i-a convins mai mult sau mai puţin", comentează, de la Bruxelles autorul articolului, Jean-Pierre Stroobants. El a precizat că Ponta şi-a anunţat voinţa de a se plia asupra cererilor Bruxelles-ului şi de a acţiona "imediat", dacă deciziile sale, mai ales cea privind destituirea şefului statului, rivalul său de centru-dreapta Traian Băsescu, "nu ar corespunde criteriilor europene".

"Însă legătura evidentă stabilită între ceea ce se petrece la Bucureşti şi dosarul aderării României la Spaţiul Schengen este cea care, fără îndoială, l-a iritat cel mai mult pe liderul coaliţiei române", apreciază Stroobants.

"Adăpostite în spatele Olandei, statul (UE) cel mai ostil aderării României şi Bulgăriei (la Schengen), mai multe capitale nu sunt, într-adevăr, (tocmai) nemulţumite de ultimele evenimete", continuă jurnalistul.

În ciuda promisiunilor lui Ponta, "Bucureştiul nu ignoră că o primă măsură de retorsiune ar putea veni pe 18 iulie", odată cu publicarea raportului MCV, care "va fi mai negativ decât s-a prevăzut României, ţinând cont de evenimentele recente, net favorabil Bulgăriei", relevă "Le Monde".

Barosso l-a somat pe Ponta

Prin preşedintele Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso, Uniunea Europeană l-a somat joi pe Victor Ponta să restaureze puterile Curţii Constituţionale. Pe loc, premierul a promis la Bruxelles că va da curs solicitărilor Uniunii Europene, în vederea "disipării îngrijorărilor" cu privire la respectarea statului de drept în România.

Comisia Europeană anunţă că va monitoriza referendumul

Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu va fi monitorizat de către Comisia Europeană, pentru a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectivă, a anunţat, la Bruxelles, liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişev. Decizia a fost anunţată de Stanişev după discuţia pe care a avut-o cu premierul Victor Ponta.

Preşedintele Parlamentului European e îngrijorat faţă de situaţia politică din România

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, s-a întâlnit miercuri, la Bruxelles, cu premierul Victor Ponta, pentru o discuţie la finalul căreia a precizat că şi-a exprimat temerile şi îngrijorările faţă de situaţia politică din România.

După întâlnirea lui Ponta cu José Barroso, care şi-a exprimat "preocupările serioase" faţă de evenimentele recente din România, Van Rompuy s-a exprimat în termeni asemănători, evocând necesitatea respectării "principiilor fundamentale pe care se bazează UE".

"I-am spus premierului că impresia mea este că atribuţii importante nu ar trebuie schimbate prin ordonanţe de urgenţă, ci introduse într-un proces democratic", a spus oficialul PE.

El a spus că a primit explicaţiile premierului Ponta privind motivul pentru care Guvernul a ales să intervină cu ordonanţe de urgenţă, dar ca-şi menţine opinia conform căreia astfel sunt de preferat deciziile adoptate pe baza unor dezbateri parlamentare.

Comisia europeană se reuneşte pentru a discuta politică din România

Comisarul UE al Justiţiei, Viviane Reding, a anunţat miercuri reunirea Comisiei Europene, săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri, pentru a discuta despre situaţia politică din România.

Preşedintele Consiliului European este şi el profund preocupat de ceea ce se întâmplă

Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a declarat joi, la întâlnirea cu premierul Victor Ponta, că urmăreşte cu atenţie evenimentele din România şi i-a cerut şefului Guvernului de la Bucureşti să corecteze chestiunile identificate de CE ca fiind ”problematice”.

Van Rompuy şi-a exprimat ”profunda preocupare” faţă de evenimentele politice din România şi faţă de respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar, care sunt ”principii fundamentale pe care se bazează Uniunea” şi ”trebuie respectate de toate guvernele”, potrivit unui comunicat al Serviciului de Presă al Consiliului European.

Traian Băsescu: Faptul că Van Rompuy şi Barroso nu au ieşit în conferinţă cu Ponta e un semnal înfiorător

Pe de altă parte, joi seară, la TVR, Traian Băsescu a relevat că faptul că preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, nu au susţinut o conferinţă de presă comună alături de Ponta este contrar protocolului, iar acest lucru reprezintă "un semnal înfiorător pentru România".

"Dacă mă veţi vedea vreodată că merg la Bruxelles, dacă voi mai avea ocazia ca preşedinte, pentru întâlniri cu preşedintele Consiliului European şi cu preşedintele Comisiei Europene, şi veţi constata că nu a fost apoi o declaraţie comună, va trebui să înţelegeţi că s-a întâmplat ceva rău", a spus preşedintele suspendat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor