Ponta a primit de la Barroso o listă de întrebări despre situaţia din România

Premierul Victor Ponta va trebui să răspundă la mai multe întrebări adresate de preşedintele Comisiei Europene, José Barroso. Acesta i-a trimis premierului român o listă cu chestiunile la care CE aşteaptă răspunsuri foarte clare.
Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso. (FREDERICK FLORIN / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
12.07.2012

Premierul Victor Ponta va trebui să răspundă la mai multe întrebări adresate de preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso. Acesta i-a trimis premierului român o listă cu chestiunile referitoare la situaţia din România şi la care CE aşteaptă răspunsuri foarte clare.

Ponta a promis că va răspunde vineri sau luni la toate întrebările CE. "Vom asigura astfel încă o dată că tot ce a fost ca bătălie politică săptămâna trecută nu afectează şi nu va afecta în niciun fel statul de drept, ordinea constituţională şi stabilitatea instituţiilor noastre la standarde europene", a declarat Ponta, după discuţia cu Barroso. Cei doi s-au întâlnit azi la Bruxelles şi au discutat despre schimbările petrecute pe scena politică din România în ultimele săptămâni.

Ponta a precizat că este mult mai optimist pentru că România poate răspunde îngrijorărilor liderilor UE legate de situaţia politică din România.

"Am cerut un set de întrebări concrete, pentru că acuzaţiile erau extrem de generale şi, când se vorbeşte de lovituri de stat şi încălcări ale ordinii constituţionale, eu, ca orice jurist, vreau să vorbesc concret. Preşedintele Comisiei Europene a venit cu un set de întrebări foarte concrete, la care Guvernul răspunde chiar mâine şi care vor elucida atât pentru Comisie, cât şi pentru statele membre faptul că în România statul de drept şi standardele europene sunt garantate", a spus Ponta.

 width= width=Una dintre întrebări se referă la faptul că în Monitorul Oficial nu au fost publicate deciziile Curţii Constituţionale, însă Ponta a spus că a prezentat o declaraţie chiar din partea CC din care rezulta că toate deciziile au fost publicate pe măsură ce au fost transmise.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor