"Le Figaro": Când un partid ajunge la putere în România, se crede îndreptăţit să schimbe tot, inclusiv regulile jocului

Situaţia existentă în prezent în România este cauzată de o problemă de cultură politică, afirmă un oficial european. Totodată, Comisia Europeană (CE) nu vrea să intervină în alegerea viitoarei echipe de guvernământ, ci să apere nişte principii, relevă publicaţiei "Le Figaro".
Presă străină la un chioşc de ziare. (Justin Sullivan / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
18.07.2012

Situaţia existentă în prezent în România este cauzată de o problemă de cultură politică, afirmă un oficial european. Totodată, Comisia Europeană (CE) nu vrea să intervină în alegerea viitoarei echipe de guvernământ, ci să apere nişte principii, relevă publicaţiei "Le Figaro".

"CE evită să ia partea cuiva. Ea vrea să apere principii, se spune la Bruxelles, nu să aleagă viitoarea echipă la conducerea ţării. Social-democraţii, moştenitorii partidului unic, şi-au asumat unele libertăţi în privinţa Constituţiei. Dreapta lui Traian Băsescu nu s-a comportat mai bine la guvernare. Este o problemă de cultură politică. Imediat ce un partid ajunge la putere, se crede îndreptăţit să schimbe tot, inclusiv regulile jocului. Sunt puţine figuri angelice la Bucureşti", afirmă un oficial european.

Astfel, continuă comentariul ziarului, "la cinci ani de la intrarea în UE, România se află sub o mare presiune. Bruxelles-ul îi va soma miercuri pe premierul Victor Ponta şi pe majoritatea sa parlamentară să elimine, până la sfârşitul anului, îngrijorările grave cu privire la respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei".

"Le Figaro" prevede un raport pentru Juştii zdrobitor pentru România şi USL

"Încrâncenarea stângii de a-l demite pe Traian Băsescu a declanşat o luptă politică acerb[, care a depăşit frontierele ţării. Fără a se comporta cu mănuşi, Comisia Europeană vrea să se folosească de toată greutatea sa în duel şi să-şi testeze, cu aceeaşi ocazie, aptitudinea de a impune regula jocului democratic peste tot în Europa", mai relevă jurnalistul francez în articol.

"Intrarea în scenă a UE se va concretiza miercuri prin publicarea unui raport zdrobitor pentru oamenii politici români şi pentru aliaţii premierului social-democrat în special. La 22 de ani de la executarea lui Nicolae Ceauşescu, CE îşi pune întrebări cu privire la "ireversibilitatea şi continuarea reformelor" politice", conchide articolul din "Le Figaro".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor