Lăzăroiu: Şefii din companiile de stat îşi vor diminua chiar ei veniturile, şi-şi vor scoate banii din mecanismul căpuşării

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu a avertizat, într-o postare pe Facebook, că discuţia din spaţiul public despre companiile de stat se duce într-o direcţie greşită.
"Mi se pare că discuţia despre companiile de stat se duce într-o direcţie greşită. Şi tare mă tem să nu fie deliberat. Explic îndată. Vorbim de salariile 'prea mari' ale directorilor şi de indemnizaţiile 'nesimţite' ale membrilor în Consiliile de Administraţie. Să zicem că le rezolvăm, chiar prin reduceri voluntare, cum sugerează vicepremierul. Care va fi rezultatul? Aceiaşi oameni, numiţi politic, ceva mai prost plătiţi. Câţi bani vom recupera din aceste reduceri de salarii şi indemnizaţii? Vă spun de pe acum: nu cine ştie ce. Adevărata problemă a companiilor de stat (şi cele profitabile şi cele neprofitabile) e căpuşarea", a declarat Sebastian Lăzăroiu.
Politologul a explicat, mai clar, ce vrea să spună printr-un exemplu: "Să zicem că fac un contract de 2x lei cu o companie de pază sau una de curăţenie. Acelaşi contract, dacă aş merge pe piaţa liberă, l-aş face cu x lei. Dar se face cu 2x pentru că e firma unui politician sau alt potentat, care, la rândul lui, împarte surplusul în sus şi-n jos, în stânga şi-n dreapta. Costurile în bugetul companiei cresc, evident nejustificat. Dacă e profitabilă, profitul ar putea fi mai mare. Dacă e pe pierdere, nici o problemă, bugetul de stat acoperă pierderile."
"Deci problema reală nu e că oamenii ăia care administrează compania sunt 'prea bine' plătiţi, ci că o administrează la costuri uriaşe, în folosul unor clienţi politici sau de altă natură. Ei îşi vor diminua salariile/indemnizaţiile chiar voluntar, şi-şi vor scoate banii din mecanismul căpuşării. Dacă mecanismul căpuşării ar fi eliminat prin management performant (chiar foarte bine plătit), s-ar recupera sume cu adevărat semnificative la buget. E, dacă vreţi, la fel ca în povestea cu jocurile de noroc. Toată lumea a zis că trebuie protejat jucătorul şi loviţi cu biruri patronii, când, de fapt, cei care ştiu cum e cu spălarea de bani la cazinouri şi păcănele (îţi dau o sacoşa de cash şi tu-mi dai un bilet câştigător), înţeleg că impozitarea mai blândă a jucătorului nu protejează jucătorul, ci clientul de după perdea care spală banii (o afacere bună şi pentru patron, de altfel)", a precizat Sebastian Lăzăroiu.
Analistul nu îl suspectează pe premierul Ilie Bolojan sau pe alţi membri ai Guvernului că vor să ne ducă de nas, "dar pot suspecta că sunt îmbrobodiţi, aşa cum au fost cu jocurile de noroc". Însă, Bolojan "are mulţi ani în administraţie, aşa că am aşteptări mai mari".