Lava vulcanului Kilauea din Hawaii măreşte temerile unei evacuări civile

Vulcanul Kilauea din Hawaii.
Vulcanul Kilauea din Hawaii. (captură.)

Zeci de rezidenţi ai unei zone rurale din Hawaii au intrat în stare de alertă datorită faptului că lava unui vulcan erupt continuă să avanseze înspre ei.

Duminică, autorităţile au declarat că pe Insula Mare din Hawaii lava a avansat cu aproximativ 230 metri începând de sâmbătă dimineaţa şi se deplasează cu viteză medie de 9 până la 13,5 metri pe oră.

Râul de lavă a invadat un cimitir predominant budist, acoperind mormintele din regiunea majoritar rurală Puna şi s-a apropiat la aproximativ 800 de metri de principala stradă a localităţii Pahoa.

Darryl Oliveira, director al apărării civile pentru districtul Hawaii, a declarat reporterilor duminică noaptea că cea mai apropiată locuinţă se află la cel puţin 275 de metri de frontul de lavă.

Rezidenţii celei mai apropiate gospodării au declarat că puteau să vadă râul de lavă din balconul lor şi că sunt pregătiţi să evacueze zona când soseşte timpul, a declarat Oliveira.

Rezidenţii din zonele estimate a fi afectate de lavă au fost atenţionaţi să îşi finalizeze până marţi pregătirile pentru o posibilă evacuare. Termenul s-ar putea schimba în funcţie de viteza de deplasare a lavei.

Oliveira a estimat că există între 50 şi 60 de structuri, incluzând locuinţe şi birouri, în zona care se estimează că va ajunge lava.

Autorităţile au anunţat personal rezidenţii, în cursul zilei de sâmbătă, asupra necesităţii ca ei să fie pregătiţi de evacuare. Marea majoritate a rezidenţilor contactaţi au identificat locurile unde ar putea merge, în timp ce doar câţiva oameni au anunţat că ar avea nevoie de adăpostul oferit de autorităţi, a susţinut Oliveira.

Vulcanul Kilauea a erupt în continuu începând cu anul 1983. Cu toate că lava vulcanului s-a deplasat spre nord-est în ultimii doi ani, majoritatea lavei acestei erupţii s-a scurs spre sud.

Râul curent de lavă a început să ameninţe Pahoa în luna iunie şi se deplasează spre acea localitate de câteva săptămâni, într-un ritm care este uneori accelerat sau încetinit.

Janet Babb, geolog şi purtătoare de cuvânt a Observatorului Vulcanic din Hawaii, a declarat că au avut loc şi explozii de metan. Aceasta a afirmat că descompunerea vegetaţiei produce gaz metan ce se poate deplasa subteran dincolo de frontul de lavă în diferite direcţii, acumulându-se în cavităţi ce pot exploda la un moment dat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe