Laureaţii premiilor Nobel şi medaliile lor suedeze

Medaliile care se înmânează în fiecare an laureaţilor Premiilor Nobel sunt emblema cea mai recunoscută a acestor distincţii, fiecare cu propriile caracteristici, în funcţie de categoria pe care o reprezintă.
O fotografie a statuii lui Alfred Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm. (JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
10.12.2013

Medaliile care se înmânează în fiecare an laureaţilor Premiilor Nobel sunt emblema cea mai recunoscută a acestor distincţii, fiecare cu propriile caracteristici, în funcţie de categoria pe care o reprezintă. Fiecare laureat primeşte 'un cec cu valoarea premiului, o diplomă şi o medalie de aur cu imaginea testatorului şi cu inscripţia adecvată', conform statutelor Fundaţiei Nobel, promulgate de regele Oscar al II-lea al Suediei în anul 1900, informează marţi agenţia EFE.

Testatorul nu este nimeni altul decât magnatul şi inventatorul suedez Alfred Nobel (1833-1896), care a inclus în testamentul său aceste premii care disting excelenţa intelectuală în cinci domenii. Suma la care se ridică în prezent premiul este de 8 milioane de coroane suedeze (922.000 de euro sau 1,3 milioane de dolari), bani care se împart în cazul în care există mai mult de un laureat la fiecare categorie.

Dintre toate distincţiile, cel mai uşor de identificat este medalia de aur cu imaginea lui Nobel pe una din feţe, deşi nu este la fel pe toate medaliile, şi cu un înscris pe cealaltă faţă, care se referă la categoria premiată.

Fizică, Chimie, Fiziologie sau Medicină, Literatură şi Pace sunt distincţiile instituite de Nobel, în timp ce categoria Economie - care poartă titlul Premiu pentru Ştiinţe Economice, în memoria lui Alfred Nobel - a fost creat, în 1968, de Banca Suediei care îl finanţează, chiar dacă este acordat, ca şi celelalte, de Academia Regală de Ştiinţe din Suedia.

'Medaliile suedeze' care se înmânează la Stockholm (Fizică, Chimie Medicină şi Literatură) au fost create de sculptorul şi gravorul Erik Lindberg; cea care recompensează Nobelul pentru Pace şi care se oferă la Oslo, din dorinţa lui Nobel, este o creaţie a sculptorului norvegian Gustav Vigeland, iar cea pentru Economie este o creaţie a lui Gunvor Svensson-Lundqvist.

Desenul este acelaşi din 1902, deşi cu un an înainte, când au fost prima dată înmânate premiile, chipul de pe faţa 'medaliilor suedeze' nu a fost gata la timp deoarece a trebuit să fie aprobat de fiecare instituţie în parte şi a fost un proces care a necesitat timp.

Din scrisorile lui Lindberg către tatăl său se ştie că cei premiaţi în 1901 au primit o medalie 'temporară', până când cele definitive au fost terminate, în septembrie 1902, după cum relatează Fundaţia Premiilor Nobel pe pagina sa web.

Medaliile, care vor fi înmânate laureaţilor marţi la Stockholm, sunt din aur verde de 18 karate, placate cu aur de 24 de karate (până în 1980 erau din aur de 23 de karate), o greutate de circa 200 de grame, un diametru de 6,6 centimetri şi fabricate în parte manual.

'Inventas vitam juvat excoluisse per artes' (Pentru cei care, inventând artele, ne-au făcut viaţa mai frumoasă' - citat din Eneida lui Virgiliu scris pe una din feţele medaliilor, în timp ce pe medalia pentru Premiul pentru Pace scrie 'Pro pace et fraternitate gentium' (Pentru pace şi frăţie între oameni', iar pe medalia pentru Economie nu există niciun înscris.

Reversul fiecărei medalii are o gravură diferită. Pe cea pentru Literatură este reprezentat un tânăr aşezat sub un dafin care ascultă şi scrie un cântec inspirat de Muză, iar pe cea pentru Pace este gravat un grup de trei oameni care se ţin de mâini într-o legătură fraternă.

Medaliile pentru Fizică şi Chimie au gravate aceeaşi imagine: Natura, sub forma unei zeiţe care seamănă cu Isis, având în braţe un corn al abundenţei iar chipul este acoperit de un văl pe care îl suţine zeul Ştiinţei.

Numele fiecărui laureat este scris, în cazul medaliilor suedeze, în partea de jos a uneia dintre feţe, iar pentru cele ale Păcii şi Economiei sunt gravate pe cant, unde sunt mai puţin vizibile. Potrivit Fundaţiei Nobel, în 1975 laureaţii premiului pentru Economie, rusul Leonid Kantorovici şi americanul Tjalling Koopmans, au confundat medaliile şi s-au întors în ţară fiecare cu medalia celuilalt. În plină epocă a Războiului Rece, au fost necesari patru ani de eforturi diplomatice pentru a repara greşeala.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor