La summitul ţărilor din Pacific, Australia decide „deportările”

Forumul celor 21 de ţări din Pacific s-a încheiat discutând despre comerţ şi investiţii pentru creşterea comună, dar tema informală cea mai comentată pe coridoare între delegaţii a fost Christmas Island.
CHRISTMAS ISLAND: Centrul de detenţie al imigranţilor (Scott Fisher / Getty Images)
Mioara Stoica
08.10.2013

Forumul celor 21 de ţări din Pacific s-a încheiat discutând despre comerţ şi investiţii pentru creşterea comună, dar tema informală cea mai comentată pe coridoare între delegaţii a fost Christmas Island.

Insula, care este o masă mică de teren - 135 de kilometri pătraţi – se luptă cu o invazie a imigranţilor ilegali, deoarece acesta este situată la doar 360 de kilometri de distanţă de coasta Java. Christmas Island este fâşia de pământ australian cea mai apropiată de Indonezia, iar bărcile cu imigranţi ilegali au luat-o cu asalt, considerând-o un fel de poartă de acces spre lumea industrializată. Primele sosiri de imigranţi ilegali au început acum mai bine de zece ani, dar din luna iunie a acestui an fluxul s-a intensificat. Reacţia iniţială a Australiei a fost de a implica Marina pentru a-i intercepta şi, atunci când este posibil, de a le respinge bărcile.

Dar rezultatul a fost aproape zero: în afară de locuitorii insulei, aproximativ 2.000, insula Christmas găzduieşte acum peste 3.000 de imigranţi deţinuţi în cinci închisori din Australia.

Având în vedere că sosirile sunt în continuă creştere - mai ales din Afganistan, dar, de asemenea, din Iran, Sri Lanka şi Pakistan - primul ministru Tony Abbot a studiat o altă cale de ieşire: un acord bilateral cu Guvernul din Papua Noua Guinee pentru a accepta automat orice clandestin aterizat pe Christian Island. Canberra va fi responsabilă pentru costurile de această acceptare forţată, care va asigura acestora statutul de refugiat dar nu de azil politic. Dar aprobarea acestui acord de către micul şi independentul stat de Papua Noua Guinee - care ar putea fi urmat de un acord similar cu Nauru - a ridicat alarma în cele mai multe ţări din Orientul Îndepărtat.

Începând cu Indonezia, deoarece aceasta se teme că, dată fiind slaba fiabilitate a securităţii în Papua Noua Guinee, refugiaţii pot ajunge din nou pe teritoriul său. Alte voci ale avocaţilor şi serviciilor juridice, de la Malaysia în Vietnam, critică statul Canberra de superficialitate excesivă când şi-a imaginat un sistem care arată ca o deportare.

Ajuns în Bali pentru summit-ul "APEC", Abbott ştia că ar putea ajunge sub proces din cauza planului anti–imigranţi, dar în mai multe rânduri a reuşit să evite, tăind scurt: "Decizia a fost deja luată, vom merge mai departe până la capăt".

Indonezia, în rolul de gazdă, nu a dorit un duel deschis cu Abbott, permiţându-i să se întoarcă în patria sa mulţumit că nu a dat un pas înapoi în această decizie. Rămâne faptul că forţele navale din Canberra se pregătesc să pună în aplicare acordul, imediat ce Memorandumul va fi semnat, chiar daca statul este deplin conştient de faptul că primele transferuri către o ţară terţă ar putea declanşa un proces destinat să marcheze identitatea australiană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor