La scurt timp după epurare, Kim Jong-un reia ameninţările cu atac nuclear împotriva SUA
alte articole
Liderul nord coreean, Kim Jong-un, s-a folosit de prilejul începerii noului an pentru a accentua unitatea din cadrul regimului de la Phenian. Aceste afirmaţii vin la scurt timp după epurarea mai multor membri din conducerea partidului, printre care şi unchiului său, Jang Song Thaek, al doilea om în republică la acel moment, notează Voice of America.
Odată cu îndepărtarea presupuşilor contra-candidaţi, Kim Jong-Un şi-a anunţat ambiţiile pentru noul an, printre care şi o serie de idei, contradictorii şi ireale, transmise frecvent de canalele de comunicaţii ale republicii nord coreene, ce au stârnit mai multe ironii din partea comunităţii internaţionale şi a Statelor Unite, în special.
Ideile transmise de Kim Jong-un au fost, în mare parte, o îngrămădire iraţională de mesaje reconciliatorii alăturate ameninţărilor des uzitate de acesta şi în anii trecuţi. Crimele comise în săptămânile trecute au fost explicate de acesta ca o „epurarea necesară a grupărilor anti-partid şi anti-revoluţionare” ce au ca rol să „întărească de 100 de ori liniile revoluţionare şi de partid”.
Una dintre declaraţiile venite de la Phenian accentua că „se vor face eforturi agresive” pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Sudul în noul an, mesaj transmis anual de foarte mult timp, dar, în acelaşi discurs, ameninţa Statele Unite cu un „teribil dezastru nuclear”.
„Se întrevăd circumstanţe periculoase ce ar putea să transforme o coliziune militară minoră într-un război total. Dacă un război va porni pe acest teritoriu, va aduce un teribil dezastru nuclear. Nici Statele Unite nu vor fi vreodată în siguranţă”, a accentuat liderul de la Phenian, declaraţie ce a stârnit amuzamentul Guvernului de la Washington.
O declaraţie a specialiştilor privind situaţia din Coreea de Nord, arată că epurarea condusă de Kim Jong-un ar fi putut fi provocată de o pierdere a stabilităţii de la conducere, informaţii ce ies rareori din interiorul partidului. Tonul extrem de încrezător este, în consecinţă, o reasigurare care confirmă problemele de la Phenian. Specialiştii au precizat că stabilitatea pe termen lung a conducerii este improbabilă.
Ralp Cossa, membru al Institutului pentru Studii Strategice Internaţionale al SUA, a catalogat ameninţarea trimisă Statelor Unite ca una „prostească”, dar tipică comentariilor războinice enunţate de guvernul de la Phenian.
„Este aceeaşi temă pe care am auzit-o şi anul trecut. Coreea de Nord pretinde acum că... poate ataca Statele Unite şi poate ajunge până la Washington. Norocul lor este că noi nu credem asta, pentru că dacă i-am fi crezut că pot face asta, am fi obligaţi să răspundem data viitoare când mai pun o rachetă pe rampa de lansare şi încep să facă ameninţări”, a precizat Cossa.
Cossa nu s-a arătat impresionat nici de promisiunile lui Kim Jong-un privind îmbunătăţirea relaţiilor cu Sudul. Aceleaşi comentarii au fost făcute şi anul trecut, înainte de lunile pline de ameninţări cu atac nuclear împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor săi.