La Londra, Merkel va cere Marii Britanii să rămână în centrul Uniunii Europene (Financial Times)
alte articole
Cancelarul german Angela Merkel va face apel la Marea Britanie să îi ignore pe eurosceptici şi să rămână în centrul Uniunii Europene, într-un discurs pe care îl va adresa joi membrilor celor două camere reunite ale Parlamentului de la Londra, relatează Financial Times.
În cadrul vizitei sale oficiale de o zi în Marea Britanie ea nu ar urma să îi facă concesii prea importante premierului David Cameron în legătură cu îngrijorările-cheie ale acestuia, inclusiv legate de modificări aduse tratatelor UE în vederea reducerii puterilor Bruxellesului.
'Germania şi Marea Britanie sunt una pentru cealaltă parteneri importanţi - nu numai la nivel bilateral, dar şi în Europa', a afirmat purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert. 'Evident că aceasta va fi una dintre temele vizitei. Ne dorim o Mare Britanie activă şi puternică în UE', a spus el.
Fără îndoială că Angela Merkel va aborda subiectul în discursul său, primul susţinut de un lider german în faţa camerelor reunite ale legislativului britanic după 1986. Discursul va fi urmat de un dejun în compania lui David Cameron şi un ceai alături de Regina Elisabeta la Palatul Buckingham, iar spre seară Merkel va reveni la Berlin.
Angela Merkel va fi întâmpinată cu 'cel mai roşu dintre covoare', după spusele unui oficial britanic. Londra speră că o primire mai fastuoasă va încuraja Berlinul să fie mai deschis solicitărilor lui Cameron în favoarea unor reforme ale Uniunii Europene, inclusiv referitor la speranţele acestuia de a mai reduce prerogativele UE şi de a limita imigraţia, aspecte ce par să capteze atenţia opiniei publice britanice, potrivit FT.
Ministrul de externe William Hague a afirmat că guvernul plănuieşte să se folosească de deplasarea lui Merkel pentru a încerca să convingă Germania să sprijine măsurile de descurajare a persoanelor care emigrează în interiorul UE în căutarea unor sisteme de asistenţă socială mai bune. Hague şi-a exprimat încrederea că germanii şi britanicii au opinii apropiate în ceea ce priveşte acest 'turism pentru beneficii' în cadrul UE.
'Noi sprijinim principiul libertăţii de mişcare, dar nu şi deplasările unor oameni dintr-o ţară în alta motivate de atractivitatea sistemului de asistenţă socială', a explicat Hague pentru BBC. 'Şi cred că avem multe în comun cu Germania la acest capitol şi că nu vor exista probleme în a discuta aceste aspecte', a continuat el.
Pe de altă parte, responsabili de la Berlin speră că Angela Merkel îl va presa pe Cameron să îi spună exact ce fel de concesii aşteaptă din partea UE pentru ca Marea Britanie să nu părăsească blocul comunitar. Cancelarul german împărtăşeşte o parte dintre punctele de vedere ale lui Cameron legate de UE. Asemeni lui, Merkel îşi doreşte să ajusteze puterile birocraţiei de la Bruxelles şi apără economia de piaţă în faţa criticilor venite din ţări ce sunt adeptele unei implicări mai mari a statului în economie, precum Franţa.
Marea Britanie vede în Berlin şi un posibil aliat în încercarea sa de a schimba tratatele fundamentale ale Uniunii Europene, dat fiind că şi Germania a vehiculat această variantă, deşi în direcţia opusă - pentru a consolida unele instituţii-cheie ale zonei euro. Totuşi, mai mulţi oficiali germani se tem că o eventuală revizuire a tratatelor ar echivala cu deschiderea unei Cutii a Pandorei, iar solicitările ar curge din partea celor 28 de state membre UE. De asemenea, ei consideră că nu se poate pune problema reintroducerii de noi restricţii de circulaţie pentru cetăţenii României şi ai Bulgariei.