La Dublin a început a doua rundă de negocieri în formatul 5 + 2
alte articole
Marţi, în capitala Irlandei, Dublin au început negocierile oficiale privind reglementarea conflictului transnistrean în formatul 5 + 2. Tiraspolul va fi reprezentat de Nina Ştanski. Până acum cel care participa la discuţii era Vladimir Iastrebceak. Ştanski a fost numită în fruntea diplomaţiei transnistrene după ce Evgheni Şevciuk a fost ales lider al regiunii.
După cum relatează Infotag, timp de două zile au loc întrevederi la care participă reprezentanţii oficiali ai părţilor (Moldova şi Transnistria), mediatori (OSCE, Rusia şi Ucraina) şi observatori (UE şi SUA), pentru a aborda principiile şi procedurile de purtare a negocierilor.
"Cea de-a doua rundă de negocieri este foarte importantă, deoarece pentru prima dată la negocieri participă reprezentanţi ai noii administraţii de la Tiraspol. În general, este important însă procesul de negocieri", a declarat premierul Vlad Filat.
Şedinţa a fost deschisă de preşedintele în exerciţiu al OSCE, vicepremierul Irlandei, Eamon Gilmore. Negocierile propriu-zise sunt conduse de reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Ambasadorul Erwan Fouere.
În ajunul negocierilor, ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanschi, a relatat jurnaliştilor că la întrevedere speră să obţină răspunsuri la proiectele de acorduri transmise părţii moldave şi Tiraspolul aşteaptă îndeosebi măsuri de răspuns la iniţiativa de anulare a taxelor de blocare a mărfurilor moldoveneşti.
„Acest lucru se referă la reluarea comunicaţiei feroviare, la problemele transportului auto de marfă. Au avut loc două întrevederi şi nu am primit niciun răspuns. Ulterior, proiectele au fost transmise reprezentantului moldovean pentru probleme politice în reglementarea moldo-transnistreană, Eugen Carpov”, a amintit ea.
Iniţial, Chişinăul insista pe discuţii despre formatul operaţiunii de pacificare de pe Nistru. Autorităţile Moldovei au propus schimbarea acesteia cu o misiune de observatori civili. Solicitarea vine după incidentul tragic de la Vadul lui Vodă, când un militar rus a împuşcat mortal un civil. Dar la insistenţa Transnistriei, s-a decis că formatul 5 2 nu este o platformă potrivită pentru discutarea acestei probleme, de aceea ministrul a subliniat că Transnistria nu intenţionează să discute la Dublin problema înlocuirii misiunii de menţinere a păcii din Zona de Securitate cu o misiune de observatori civili.
Negocierile în formatul 5 + 2 în problema transnistreană au fost reluate la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, după o pauză de aproape şase ani. Negocierile vor avea loc pe 28-29 februarie.