La 240 de ani, SUA devine un stat tot mai poliţienesc

În ultimii câţiva ani, FBI-ul s-a chinuit din greu să creeze o bază de date care să ajute la recunoaşterea facială a cetăţenilor americani şi străini. În plus, FBI-ul urmăreşte ca această operaţiune a sa să se desfăşoare în afara legii americane Privacy Act.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
18.06.2016

Un nou raport al Government Accountability Office (GAO) dezvăluie faptul că FBI-ului a creat o bază de date masivă pentru recunoaşterea facială a persoanelor, fără ca mişcarea să fie monitorizată în vreun fel.

FBI-ul a accesat bazele de date cu fotografiile pentru permisul de conducere din 16 state americane, precum şi bazele de date cu fotografiile pentru paşapoarte şi vize din cadrul Departamentului de Stat, care sunt folosite pentru a crea o bază de date pentru recunoaşterea facială a milioane de americani şi cetăţeni străini ai lumii care nu au fost niciodată acuzaţi de vreo crimă, a raportat techcrunch.

FBI-ul are acces la 411,9 milioane de imagini pentru utilizarea programului său de recunoaştere facială şi, în timp ce acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a tulbura pe toată lumea, faptul că FBI-ul a ignorat legea Privacy Act – care cere ca agenţiile guvernamentale să dezvăluie cum obţin şi folosesc informaţiile personale, precum fotografii pentru acte de identitate – ar trebui să amplifice şi mai mult aceste neliniştiţi. Şi, încă ceva, FBI-ul lucrează cu alte 16 state americane pentru a-şi extinde baza de date.

Conform raportului, Departamentul american al Justiţiei dispune de o structură de monitorizare şi supraveghere prin care poate asigura protejarea intimităţii. Dar, cu toate acestea, departamentul nu a aprobat programul său decât după doar trei ani de la lansarea operaţiunii desfăşurate de FBI în privinţa recunoaşterii faciale.

Mai mult, FBI-ul a propus ca această controversată bază de date să nu intre deloc sub incidenţa legii Privacy Act. Altfel spus, FBI-ul doreşte să continue să colecteze date privind cetăţenii americani şi străini dar să nu fie nevoit niciodată să dezvăluie cum face acest lucru şi pentru ce foloseşte datele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor