Kushner în Israel. Întâlnirile prea frecvente cu Netanyahu ridică întrebări
alte articole
Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit sâmbătă, în cea de-a doua zi consecutiv, cu negociatorii americani Jared Kushner şi Jason Greenblatt, în ciuda faptului că Autoritatea Palestiniană continuă să boicoteze echipa şi îi caracterizează pe membrii acesteia ca fiind “purtători de cuvânt ai ocupaţiei israeliene” ce intenţionează să normalizeze “Apartheid-ul israelian”.
Surse israeliene au afirmat că discuţiile s-au concentrat pe finisarea ultimelor detalii privind planul de pace propus de americani, cunoscut drept “acordul secolului”. Totuşi, soarta acestui plan ar fi devenit deja clară: SUA va prezenta planul şi palestinienii îl vor respinge în întregime, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
În acelaşi timp, israelienii vor răspunde probabil cu “da”. Nimic nu se va schimba la sol şi ocupaţia şi colonizarea vor continua (dacă nu chiar vor fi accelerate).
Principalul subiect pare să fie Fâşia Gaza: Kushner, ginerele preşedintelui american Donald Trump, şi Greenblatt sunt în special preocupaţi să protejeze Israelul de efectul negativ al propriilor acţiuni în Gaza, raportează Zero Hedge. Cu alte cuvinte, în timp ce Israelul pare să fie hotărât în ceea ce priveşte poziţia sa agresivă, indiferent de ce s-ar putea întâmpla, delegaţii americani doresc să împiedice ca situaţia din Fâşia Gaza să se întoarcă împotriva regimului din Tel Aviv.
Există două probleme aparte pe care aparent s-au concentrat Kushner şi Greenblatt:
În primul rând, este respingerea de către preşedintele palestinian Mahmud Abbas a oricăror acţiuni de relaxare a tensiunilor în Gaza şi insistenţa sa ca sancţiunile să rămână în vigoare pentru a pedepsi gruparea Hamas.
A doua problemă este refuzul ministrului israelian al Apărării, Avigdor Lieberman şi al ministrului Educaţiei, Naftali Bennett de a conecta relaxarea situaţiei din Gaza cu un armistiţiu.
Între timp, miniştrii vor primi sprijin şi încurajări de la armată şi instituţiile militare şi nu se vor confrunta cu nicio obiecţie reală din partea ţărilor arabe. Prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, spre deosebire de tatăl său, susţine acest proces chiar şi cu preţul divizării Fâşiei Gaza de Cisiordania în contextul aplicării planului lui Trump.
Un alt obiectiv urmărit de Netanyahu, Kushner şi Greenblatt este acela de a se asigura că Hamas nu va beneficia de niciun ajutor economic sau umanitar sau de progresul negocierilor, precizează Zero Hedge.
Este posibil ca SUA şi Israelul să apeleze la unii dintre prietenii lor arabi, după cum o fac deseori în “vremuri dure” similare, pentru a-şi atinge mai uşor obiectivele. Acest lucru ar putea implica plasarea, şi nu rezolvarea, problemelor în jurul chestiunii soldaţilor capturaţi, fără ca acest lucru să pară a fi o realizare a rezistenţei ci, mai degrabă, o concesie pe care ei au făcut-o în faţa inflexibilităţii Israelului.