Kurt Volker: Ucraina trebuie să ia propria decizie privind NATO

Kurt Volker, delegat special al SUA pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, a declarat că ţara încă nu este pregătită să se alăture alianţei militare vestice NATO.
Kurt Volker
Kurt Volker (Mihut Savu / Epoch Times)

În cadrul unui interviu difuzat sâmbătă seara la postul de televiziune ucrainean Pryamyi TV, Kurt Volker a afirmat că pregătirile pentru aderarea la alianţa militară vestică necesită o perioadă lungă de timp, deşi el consideră că Ucraina va fi capabilă să pună în aplicare toate reformele, inclusiv în domeniul securităţii, necesare pentru aderarea la NATO.

“SUA, UE şi Rusia ar trebui să înţeleagă că Ucraina este o ţară independentă şi depinde de Ucraina când va fi pregătită să adere la NATO”, a declarat Volker.

“Dar acest lucru nu înseamnă că Ucraina este aproape de a primi o invitaţie din partea NATO”, a adăugat el.

Volker a apreciat decizia luată la Kiev în 1994 de a abandona programul de arme nucleare, susţinând că nu “crede că armele nucleare reprezintă ceva pozitiv pentru Ucraina”.

Ca răspuns la o întrebare privind exerciţiul militar comun între Belarus şi Rusia de lună viitoare (14-20 septembrie), Volker a afirmat că exerciţiul, numit Zapad 2017 (Occident 2017), arată că naţiunile occidentale trebuie să dezvolte împreună propriul lor sistem de securitate şi să fie pregătite pentru toate scenariile posibile.

Un acord semnat în 2011 între statele membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), cunoscut sub numele de Documentul de la Viena, stabileşte limite privind numărul soldaţilor care pot participa la exerciţii militare înainte ca celelalte ţări să să poată solicita o inspecţie obligatorie.

Pentru exerciţiile militare care implică 13.000 sau mai mulţi soldaţi sunt prevăzute inspecţii obligatorii, iar în cazul exerciţiilor la care participă între 9.000 şi 13.000 soldaţi, celelalte părţi trebuie notificate.

Rusia şi Belarus susţin că Zapad 2017, exerciţiu strategic care se desfăşoară la fiecare 4 ani, va implica aproximativ 12.700 de soldaţi. Totuşi, Lituania, care are o graniţă comună cu Belarus, şi alţi critici au declarat că numărul real al soldaţilor implicaţi în Zapad ar putea ajunge chiar la 100.000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe