Publicaţie pro-Kremlin cere poliţiei să folosească roboţi pentru a suprima protestele anti-corupţie

O publicaţie pro-Kremlin a făcut apel ca poliţia rusă să folosească roboţi anti-revoltă împotriva manifestanţilor, dacă vor mai avea loc multe proteste anti-corupţie care nu sunt autorizate de guvern.
Poliţia rusă face arestări în timpul unui protest anti-corupţie neautorizat, în centrul Moscovei, 26 martie 2017.
Poliţia rusă face arestări în timpul unui protest anti-corupţie neautorizat, în centrul Moscovei, 26 martie 2017. (Captură Foto)

Komsomolskaia Pravda a raportat că poliţia ar putea folosi roboţi ca să atace manifestanţii cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a suprima protestele neautorizate de guvern.

“Există suficienţi bani în arsenalul Ministerului de Interne pentru a suprima orice miting ilegal sau orice provocare la scară mare”, a raportat publicaţia. “Există vehicule dotate cu tunuri cu apă şi arme care pot lansa gaze lacrimogene şi grenade de tip flashbang”.

Ofiţerii de poliţie ar putea folosit roboţi înarmaţi pentru a exploata aceste arme “fără să se expună ei înşişi riscului”. “E inutil să loveşti cu piciorul un robot – doar te va durea piciorul”, mai scria în articolul citat.

Publicaţia a făcut aceste afirmaţii după ce un oficial rus de rang înalt a promis că va dezlănţui întregul arsenal poliţienesc al ţării împotriva protestelor neautorizate viitoare.

“Dacă aceste provocări încep să fie tot mai dese, putem să folosim arsenalul aflat la dispoziţia noastră”, a declarat agenţiei de ştiri TASS directorul adjunct în Ministerul Afacerilor Interne, Igor Zubov.

De asemenea, Zubov a mai susţinut că ofiţerii de poliţie care au patrulat duminică în centrul Moscovei au fost instruiţi să efectueze un numărul minim de arestări şi să nu folosească forţa.

Pe lângă gazele lacrimogene, tunurile cu apă şi gloanţele de cauciuc folosite de regulă, forţele de ordine ruseşti au achiziţionat în aprilie 2016 un sistem psihoacustic nonletal pentru a dispersa mulţimile. Sistemul, care emite zgomote ce cauzează disconfort persoanelor aflate în imediata sa apropiere, este similar cu cele folosite în timpul revoltelor din 2014 din oraşul american Ferguson.

Poliţia estimează că 8.000 de persoane s-au întâlnit duminică în centrul Moscovei pentru a protesta împotriva corupţiei din sânul guvernului rus. Potrivit declaraţiilor autorităţilor locale, peste 600 de persoane au fost arestate în timpul protestului neautorizat de guvernul moscovit.

Grupul rus pentru drepturile omului OVD-Info estimează că peste 1.000 de persoane au fost arestate doar în capitală şi aproximativ 1.400 au fost arestate în întreaga ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe