Alexei Navalnîi ajunge în Berlin. Controversa privind otrăvirea sa rămâne

Alexei Navalnîi îmbarcat într-o ambulanţă la Spitalul de Urgenţă nr 1 din Omsk pentru a fi dus la Berlin (Dimitar Dilkoff | AFP | Getty Images)
A.P.
24.08.2020

Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi - aflat în stare gravă în urma unei intoxicaţii despre care susţinătorii săi spun că a fost generată de otravă - a ajuns la un spital din Berlin cu un zbor de urgenţă din oraşul siberian Omsk.

Navalnîi, cunoscut pentru frecventele critici aduse Kremlinului, a fost scos din Rusia sâmbătă dimineaţă, pentru a fi tratat în capitala Germaniei.

Jaka Bizilj, preşedintele Fundaţiei Cinema for Peace, care a organizat zborul, a declarat pentru CNN că Navalnîi se află într-o „stare stabilă”.

Spitalul, Charite Berlin, a confirmat, sâmbătă, că l-a internat pe Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, în vederea acordării de tratament medical, adăugând, într-o declaraţie postată pe Twitter, că se efectuează un „diagnostic medical extins”.

Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, se află în comă după ce se crede că a fost otrăvit într-un zbor cu destinaţia Moscova din oraşul sibian Tomsk, a declarat joi purtătorul său de cuvânt, Kira Iarmiş. Ulterior, avionul a aterizare urgentă în Omsk, a adăugat aceasta.

Comunicatul spitalului Charite susţinea că Alexei Navalnîi se afla într-o „stare stabilă” la sosirea sa în Germania.

Într-o postare anterioară pe Twitter, Iarmiş transmitea o fotografie care înfăţişa targa lui Navalnîi introdusă în ambulanţa avionului charter german.

Vineri, medicii ruşi care îl tratează pe bloggerul anticorupţie au acordat echipei sale permisiunea de a-l transfera - însă nu înainte de a se opune, susţinând că transportul poate fi dăunător pentru pacient. Rezistenţa medicilor a generat presupuneri că autorităţile spitalului intenţionează să-l ţină pe Navalnîi captiv până când urmele presupusei otrăvi administrate ar ieşi din corp.

"Nu ne opunem transferului său la un alt spital", a declarat reporterilor Anatoli Kalinicenko, medicul şef adjunct al spitalului unde a fost tratat Navalnîi.

Spitalul siberian care îl trata pe Navalnîi a respins afirmaţiile conform cărora liderul opoziţiei ruse ar fi fost otrăvit vineri, chiar dacă soţia sa a spus că medicii de acolo nu pot fi de încredere.

RIA Novosti l-a citat pe medicul şef adjunct spunând: "Rudele cer să-l transporte. Dacă îşi asumă acest risc, nu avem nicio problemă".

Vineri, Kalinicenko a declarat că nu au fost găsite otrăvuri în sângele sau urina lui Navalnîi. "Nu credem că pacientul a fost otrăvit", a spus Kalinicenko jurnaliştilor locali într-o conferinţă de presă.

"Otrăvuri sau urme ale prezenţei lor în corp nu au fost identificate. Probabil că diagnosticul de 'otrăvire' va rămâne undeva în mintea noastră. Dar nu credem că pacientul a fost otrăvit", a adăugat el.

Echipa lui Navalnîi susţine că poliţia de transporturi din Omsk a detectat o „substanţă mortală” care reprezintă o ameninţare pentru viaţa sa şi viaţa celor din jurul său şi spun că acesta este motivul pentru care spitalul nu a permis iniţial transferarea lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor