Kremlinul distruge carne şi brânză din Occident. Populaţia se indignează
alte articole
Kremlinul încearcă să dea un semnal de forţă prin aplicarea strictă a embargoului impus importurilor de produse alimentare din UE, SUA, Canada, Australia şi Norvegia. La televiziunile ruseşti au fost difuzate imagini cu carne distrusă în crematoriu şi brânză călcată cu buldozerul. Reacţia populaţiei nu a fost însă cea scontată, iar decizia autorităţilor arată slăbiciune.
Gestul de a arde şi de a distruge mâncare aminteşte de incendierea alimentelor de către miliţia teroristă somaleză Al Shabab pe motiv că acestea veneau din străinătate, gest care a trezit indignare în rândul populaţiei foarte sărace. La fel a făcut şi Statul Islamic cu ajutoare umanitare venite din SUA pentru sirieni şi irakieni.
Putin a luat, prin decret, această decizie de distrugere a alimentelor provenite din Occident care sunt supuse embargoului rusesc, gândit ca o ripostă la sancţiunile economice şi comerciale impuse Rusiei de UE şi de SUA în urmă cu un an. La televiziunile ruseşti au fost difuzate imagini cu crematorii în care carnea de porc este arsă şi cu buldozere care calcă brânza. "Crima brânzei sesizată de vameşii ruşi din regiunea Belgorod, de la frontiera cu Ucraina, este că nu ar purta etichetă şi că ar fi fost introdusă pe teritoriul rus fără documente care să-i arate provenienţa. Autorităţile cred că ea a fost fabricată în UE", scrie ziarul francez Le Monde, citând canalul Russia 24. Jurnaliştii francezi reamintesc că embargoul asupra importurilor de alimente din Occident a fost prelungit până la 5 august 2016, ca răspuns la prelungirea sancţiunilor economice şi comerciale occidentale impuse Rusiei din cauza destabilizării Ucrainei.
Până în prezent, ruşii au înghiţit propaganda oficială care susţine că Occidentul este de vină pentru creşterea preţurilor şi lipsa unor produse din Rusia, iar sancţiunile occidentale sunt îndreptate împotriva poporului rus, deşi aceste probleme se datorau tocmai embargoului asupra exporturilor din Vest. După această măsură însă, pe Internet s-a format un protest pe pagina change.org. Peste 280.000 de ruşi se pronunţă acolo pentru împărţirea alimentelor către cei care au nevoie şi împotriva distrugerii acestora, scrie revista germană Spiegel.
Chiar şi comuniştii lui Ghenadi Ziuganov, care fac o opoziţie mai mult de formă, au solicitat ca produsele confiscate să fie date mai departe la orfani şi la veterani sau chiar populaţiei nevoiaşe din estul Ucrainei.
Ministrul rus al Agriculturii a explicat că mărfurile confiscate nu pot fi trimise ruşilor care au nevoie în primul rând pentru că atunci s-ar ajunge la corupţie. Cu alte cuvinte, autorităţile ard alimente de teamă că funcţionari corupţi le vor vinde mai departe supermarketurilor pe cont propriu.
Kremlinul a obţinut o reacţie adversă. Acum ruşii pot vedea cum prin acest embargou conducătorii lor produc mai multe daune populaţiei decât producătorilor occidentali. Interesant este că ministrul rus al Agriculturii, Alexander Tkatschov, explică, potrivit publicaţiei Spiegel, că mărfurile confiscate nu pot fi trimise ruşilor care au nevoie în primul rând pentru că atunci s-ar ajunge la corupţie. Cu alte cuvinte, autorităţile ard alimente de teamă că funcţionari corupţi le vor vinde mai departe supermarketurilor pe cont propriu. Semnalul pe care îl dă Kremlinul este deci unul de slăbiciune, şi nu de forţă, pentru că "nu poate impune embargoul pe importurile din Occident prin mijloace civilizate".
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.