Kremlinul acţionează în justiţie SUA în cazul confiscării clădirilor diplomatice ruseşti

Rusia a iniţiat o acţiune juridică împotriva SUA ca urmare a confiscării clădirii Consulatului rus din San Francisco şi a două anexe din New York şi Washington.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)

Într-o convorbire telefonică ce a avut loc marţi, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov l-a anunţat pe omologul american, Rex Tillerson, despre măsura luată de Moscova.

“Abordând tema relaţiilor internaţionale, Lavrov a precizat că această confiscare a proprietăţii diplomatice ruseşti pe teritoriul american reprezintă o încălcare flagrantă a reglementărilor internaţionale”, a susţinut Ministerul rus de Externe într-o declaraţie, potrivit RT.

“Ministrul a atras atenţia secretarului de stat [american] la cuvintele [rostite de preşedintele rus] Vladimir Putin la summitul BRICS din Xiamen, China, cu privire la intenţia Rusiei de a folosi mijloace juridice pentru a lupta împotriva acţiunilor ilegale ale Washingtonului”, se mai menţionează în declaraţie.

Nu se ştie la ce instanţă rusească a fost iniţiată acţiunea legală. Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Moscova este deschisă să intenteze un proces la orice instanţă care i-ar putea oferi cea mai bună şansă de apărare a intereselor sale.

Potrivit declaraţiilor Moscovei, în 31 august, Departamentul de Stat al SUA a oferit diplomaţilor ruşi aflaţi pe teritoriul american doar 72 de ore pentru a elibera clădirea Consulatului rus din San Francisco, precum şi două misiuni comerciale diplomatice în Washington DC şi New York.

Rusia a afirmat că proprietăţile respective au fost percheziţionate ulterior, “încălcând Convenţia de la Viena privind Relaţiile Diplomatice”. Kremlinul a adăugat că Washingtonul a refuzat accesul diplomaţilor săi la acele proprietăţi, în ciuda faptului că acestea se bucurau de statutul de “proprietăţi diplomatice inviolabile”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi, în timpul summitului BRICS, că “decizia americanilor de a priva Rusia de utilizarea proprietăţii sale reprezintă o încălcare evidentă a drepturilor de proprietate ale Rusiei”.

“Haideţi să vedem cum funcţionează în practică sistemul juridic american mult lăudat”, a adăugat el.

Mai mult, serviciul diplomatic rus a publicat marţi o declaraţie în care a explicat că au fost depuse eforturi uriaşe pentru a elibera clădirile diplomatice respective într-un interval de timp atât de scurt.

SUA a publicat la rândul său o declaraţie prin care a justificat închiderea posturilor diplomatice ruse prin restabilirea “parităţii” după solicitarea Kremlinului de a închide câteva consulate americane din Rusia şi de a reduce semnificativ personalul diplomatic american în luna iulie.

În decembrie 2016, predecesorul lui Trump, Barack Obama, a ordonat închiderea a două complexe diplomatice în Maryland şi New York şi expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi. Obama a declarat că mişcarea este un răspuns la presupusa interferenţă a Rusiei cu alegerile prezidenţiale americane din 2016. În plus, unii oficiali americani au susţinut că aceste clădiri diplomatice au fost folosite pentru schimburi de informaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe