Kremlinul acţionează în justiţie SUA în cazul confiscării clădirilor diplomatice ruseşti
alte articole
Într-o convorbire telefonică ce a avut loc marţi, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov l-a anunţat pe omologul american, Rex Tillerson, despre măsura luată de Moscova.
“Abordând tema relaţiilor internaţionale, Lavrov a precizat că această confiscare a proprietăţii diplomatice ruseşti pe teritoriul american reprezintă o încălcare flagrantă a reglementărilor internaţionale”, a susţinut Ministerul rus de Externe într-o declaraţie, potrivit RT.
“Ministrul a atras atenţia secretarului de stat [american] la cuvintele [rostite de preşedintele rus] Vladimir Putin la summitul BRICS din Xiamen, China, cu privire la intenţia Rusiei de a folosi mijloace juridice pentru a lupta împotriva acţiunilor ilegale ale Washingtonului”, se mai menţionează în declaraţie.
Nu se ştie la ce instanţă rusească a fost iniţiată acţiunea legală. Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Moscova este deschisă să intenteze un proces la orice instanţă care i-ar putea oferi cea mai bună şansă de apărare a intereselor sale.
Potrivit declaraţiilor Moscovei, în 31 august, Departamentul de Stat al SUA a oferit diplomaţilor ruşi aflaţi pe teritoriul american doar 72 de ore pentru a elibera clădirea Consulatului rus din San Francisco, precum şi două misiuni comerciale diplomatice în Washington DC şi New York.
Rusia a afirmat că proprietăţile respective au fost percheziţionate ulterior, “încălcând Convenţia de la Viena privind Relaţiile Diplomatice”. Kremlinul a adăugat că Washingtonul a refuzat accesul diplomaţilor săi la acele proprietăţi, în ciuda faptului că acestea se bucurau de statutul de “proprietăţi diplomatice inviolabile”.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi, în timpul summitului BRICS, că “decizia americanilor de a priva Rusia de utilizarea proprietăţii sale reprezintă o încălcare evidentă a drepturilor de proprietate ale Rusiei”.
“Haideţi să vedem cum funcţionează în practică sistemul juridic american mult lăudat”, a adăugat el.
Mai mult, serviciul diplomatic rus a publicat marţi o declaraţie în care a explicat că au fost depuse eforturi uriaşe pentru a elibera clădirile diplomatice respective într-un interval de timp atât de scurt.
SUA a publicat la rândul său o declaraţie prin care a justificat închiderea posturilor diplomatice ruse prin restabilirea “parităţii” după solicitarea Kremlinului de a închide câteva consulate americane din Rusia şi de a reduce semnificativ personalul diplomatic american în luna iulie.
În decembrie 2016, predecesorul lui Trump, Barack Obama, a ordonat închiderea a două complexe diplomatice în Maryland şi New York şi expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi. Obama a declarat că mişcarea este un răspuns la presupusa interferenţă a Rusiei cu alegerile prezidenţiale americane din 2016. În plus, unii oficiali americani au susţinut că aceste clădiri diplomatice au fost folosite pentru schimburi de informaţii.