Kovesi: E important ca aceia care aplică dispoziţiile procurorilor să se bucure de stabilitate şi independenţă
alte articole
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat marţi, referindu-se la trecerea Poliţiei Judiciare la Ministerul Public, că acesta nu este un subiect nou şi a subliniat că este extrem de important ca aceia care pun în aplicare dispoziţiile procurorilor să se bucure de stabilitate şi de independenţă în activitate, la fel cum se bucură şi procurorii.
"Este unul din proiectele pe care eu mi le-am propus ca procuror general. În acest sens, eu am sesizat Ministerul Justiţiei încă din 2010. Propunerea pe care am formulat-o a fost de a prelua Poliţia Judiciară în subordinea directă a Ministerului Public. O parte din proiectul care a fost înaintat MJ se regăseşte în proiectul legii de punere în aplicare a Codului de procedură penală. Sperăm că în varianta finală a MJ aceste propuneri vor rămâne, nu vor fi eliminate. Cred că este extrem de important ca cei care pun în aplicare dispoziţiile procurorilor să se bucure de stabilitate şi de independenţă în activitate, la fel cum se bucură şi procurorii. Să nu uităm că Poliţia română este în subordinea MAI, care este o persoană politică şi de la această prezumţie am plecat noi când am propus ca Poliţia Judiciară să funcţioneze sub autoritatea exclusivă a procurorilor, care sunt magistraţi, sunt independenţi în activitate, se bucură de stabilitate", a explicat Kovesi, la finalul şedinţei CSM.
Potrivit procurorului general, Poliţia Judiciară ar urma să funcţioneze după aceleaşi reguli.
"Numirea în funcţiile de conducere să fie după aceleaşi reguli ca şi la Ministerul Public, respectiv, concurs, transparenţă, criterii de profesionalism. Stabilitatea să fie aceeaşi, şefii de la poliţie să aibă un mandat foarte clar de trei sau patru ani, exact cum au şi primii procurori", a mai spus Kovesi.