Kovesi: Dosarul lui Oprescu a fost deschis în baza plângerilor a două persoane fizice

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi infirmă zvonurile că dosarul lui Sorin Oprescu ar fi fost deschis în urma unei sesizări a SRI.
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)
Loredana Diacu
08.09.2015

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi infirmă zvonurile că dosarul lui Sorin Oprescu ar fi fost deschis în urma unei sesizări a SRI.

Şefa DNA a declarat, marţi că dosarul Primarului General al Capitalei a fost deschis în primăvara acestui an în baza plângerilor a două persoane fizice, printre care nu se află persoana care i-a oferit bani primarului pe 5 septembrie:

"Dosarul a fost deschis în primăvara acestui an, ca urmare a unor plângeri formulate de două persoane fizice, în luna mai, altele decât persoana care a oferit în seara de 5 septembrie bani primarului. Persoana care a oferit această sumă de bani, nu are calitatea de denunţător, ci are calitatea de suspect şi a fost propus cu măsura arestului la domiciliu în cursul zilei de ieri, măsură care a şi fost aprobată de instanţa de judecată. În prezent este în arest la domiciliu, are calitatea de suspect şi nu de denunţător", a declarat Kovesi, citată de evz.ro.
Kovesi a mai precizat că toate actele procedurale şi procesuale au fost verificate de instanţă, iar procurorii au respectat toate prevederile legale.
 width=

"O parte din bani au fost găsiţi cu ocazia percheziţiei corporale asupra suspectului, o parte din bani au fost găsiţi la domiciliu, o parte din bani au fost găsiţi la un martor care a fost audiat în acea seară", a precizat şefa DNA.

Reamintim că Primarul Capitalei a fost reţinut în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce ar fi primit mită 25.000 de euro. Duminică noaptea, Oprescu a fost arestat prevenitiv pentru 30 de zile. Iniţial s-a susţinut că primarul a fost prins în flagrant, însă ulterior surse judiciare, citate de digi24.ro, au declarat că primarul Sorin Oprescu ar fi primit mită acasă, iar ulterior că a fost oprit în trafic de anchetatori, aceştia descoperind banii inscripţionaţi asupra edilului.

De altfel, potrivit referatului DNA, Oprescu s-ar fi întâlnit pe holul instituţiei cu denunţătorul său şi l-a întrebat: "Erau marcaţi (banii n.r.)?"

Conform DNA, Oprescu a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordine trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor