Kovesi, despre raportul Inspecţiei Judiciare: Nici măcar adresa site-ului DNA n-a fost scrisă corect!

Raportul Inspecţiei Judiciare vizând DNA este neunitar, superficial şi concluziile nu sunt armonizate, susţine Kovesi, care respinge toate acuzaţiile ce i s-au adus în urma controlului dispus de Tudorel Toader.
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)
Loredana Diacu
13.10.2017

Prezentă vineri în faţa secţiei pentru procurori a CSM pentru a-şi susţine opinia pe tema raportului întocmit de Inspecţia Judiciară în urma controlului la DNA, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut că nu există un raport de control unic întocmit în urma controlului Inspecţiei Judiciare la DNA şi a respins criticile ce i-au fost adresate.

"Am constatat că nu există un raport de control în sensul legii. (...) Am constatat că există trei acte de control. Avem un act intitulat raport de control, care este semnat de trei inspectori care au făcut parte din echipa de şase inspectori ce au controlat DNA, inspectori care semnează în totalitate acel act de control, apoi avem trei inspectori care semnează anumite file din actul de control, o procedură pe care eu, personal, nu am întâlnit-o în cei 22 de ani de activitate şi nici în alte rapoarte de control (...), apoi avem o notă de opinie separată formulată de trei inspectori judiciari şi mai avem un alt act de control, dacă putem să îl intitulăm aşa, şi anume o notă întocmită de directorul Direcţiei din cadrul IJ care a avizat acest raport, notă în care însuşi directorul acestei direcţii constată că raportul nu a respectat structura şi nu a fost întocmit aşa cum normele privind inspecţiile le cer", a declarat Kovesi, preluată de Agepres.

Kovesi a mai susţinut că, practic, nu există un raport unic de control, iar concluziile nu sunt unitare şi armonizate.

"Vedem că în actele de control concluziile sunt diferite pe aceeaşi chestiune, chiar dacă structura de parchet este unică, problema identificată este unică, concluziile inspectorilor sunt diferite", a explicat Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a mai susţinut că raportul este redactat superficial: "S-a verificat şi biroul de presă, nici măcar adresa site-ului nu a fost scrisă corect, şi nu s-a greşit doar o literă", a acuzat procurorul şef al DNA.

De asemenea, şefa DNA a respins criticile din raportul IJ, afirmând că acestea sunt nereale şi neadevărate.

"Mi s-a spus că am obstrucţionat controlul. Eu nu ţin dosare în biroul meu, sunt pe secţii. Mă întreb: se poate ca o eroare de comunicare să fie reţinută ca o abatere?", a declarat Kovesi preluată de Hotnews.

Kovesi a catalogat drept nereală şi acuzaţia privind dosarele nelucrate: "Care dosare? În ce perioadă. Sunt 30 de dosare, 2% din total. Sunt procurori care au 70-80 de dosare în lucru, nu pot să lucreze în fiecare zi la ele.", a precizat procurorul şef al DNA.

Nu în ultimul rând, Kovesi a acuzat că s-au citit şi anumite acte în anumite dosare, de anumiţi inspector.

"Am aici un bileţel, pierdut printre dosare. Sunt trecute două numere de dosare, pentru a fi verificate. Era uitat printre acte. Îl las aici, la CSM să verificaţi, este uşor de verificat al cui este scrisul de pe el. Unul dintre dosare este extrem de important. De ce un inspector vine cu un număr de dosar şi apoi se uită în registru să vadă unde este cazul?”, a precizat şefa DNA, potrivit Adevărul.

Procurorul-şef a mai acuzat că inspectorii judiciari nu au întrebat-o nimic atunci când au făcut controlul, deşi procurorii DNA le-au dat detaliile la timpul potrivit şi că au audiat procurori care au plecat din instiuţie şi nu au vrut să audieze procurori din DNA, care s-au oferit să ofere toate detaliile.

Întrebată dacă, pe parcursul derulării controlului, a avut senzaţia că acesta este lipsit de obiectivitate, având, pe lângă scopul declarat, şi un scop "ascuns", şefa DNA a răspuns:
"Da, am avut această senzaţie, s-a venit cu teme care trebuiau verificate sau infirmate, s-a venit cu anumite zvonuri despre care au citit în presă şi care trebuiau confirmate într-un fel sau altul şi, da, s-a venit cu o anumită temă pentru identificarea unor dosare, a unor soluţii sau a anumitor acte din dosare".
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor