Kovesi, despre corupţia din România: E o problemă de mentalitate, o moştenire a dictaturii comuniste

Laura Codruţa Kovesi (Getty Images)
Andrei Popescu
06.12.2021

Laura Codruţa Kovesi, şefa Parchetului European (EPPO), a declarat pentru publicaţia elveţiană Neue Zürcher Zeitung că, într-o ţară în care corupţia a prins rădăcini adânci trebuie “să se foreze mult mai adânc” pentru ca aceasta să poată fi eliminată.

Totodată, publicaţia a descris-o pe Kovesi ca fiind o “femeie hotărâtă” alungată de la şefia DNA de către post-comuniştii aflaţi la putere:

“Această avocată hotărâtă a condus DNA în ţara sa natală până când a fost alungată din această funcţie de post-comuniştii aflaţi la conducere în 2018. Kovesi a părăsit Bucureştiul şi a plecat în Luxemburg. Acolo, ea a devenit prima femeie procuror general al UE în 2019”.

În continuare, redăm câteva extrase din interviul acordat de Kovesi:

Dumneavoastră veniţi din România. Unii spun că acolo corupţia este omniprezentă. Cum vedeţi acest lucru?

Când am fost şeful autorităţii anticorupţie din România, am acuzat peste 1.000 de persoane în fiecare an. Printre aceştia s-au aflat foşti miniştri, parlamentari, primari. Dar în fiecare an am văzut că numărul cazurilor nu a scăzut. Concluzia mea a fost că nu poţi opri corupţia. Poţi investiga oameni, îi poţi băga în închisoare. Dar într-o ţară unde corupţia a prins rădăcini atât de adânci, trebuie să se foreze mult mai adânc. Este o problemă de mentalitate, care este, de asemenea, o moştenire a dictaturii comuniste.

Dar nu s-au produs şi schimbări în ultimii ani? Când guvernul a încercat în 2017 să elimine sancţiunile pentru abuzul în serviciu au avut loc proteste în masă.

Da! A fost minunat să văd cum peste un milion de oameni au ieşit în stradă atunci. Cum au mărşăluit în faţa Guvernului din Bucureşti la minus 20 de grade pentru a apăra statul de drept. În acea perioadă au venit la noi şi mulţi oameni care doreau o schimbare. Unul dintre ei a spus “nu sunt avocat, sunt un simplu cetăţean, dar dacă mă pregătiţi, vă pot ajuta să găsiţi oameni corupţi. Ştiu că primarul oraşului meu este corupt. Dacă mă învăţaţi cum să-l prind, voi face acest lucru pentru dumneavoastră!

V-aţi făcut duşmani puternici în perioada în care aţi vânat corupţia. Mai există oameni care vor să se răzbune?

Mulţi procurori şi judecători din România au fost hărţuiţi pentru activitatea lor. Există încă proceduri disciplinare împotriva mea, deşi Curtea Supremă m-a exonerat de mult timp. Cu alte cuvinte, da, sunt oameni care nu mă plac şi nu le place ceea ce am făcut în România.

În UE, oamenilor le place să arate cu degetul spre Europa de Est atunci când vine vorba de fraudă şi de statul de drept. Este corect?

Nu. Nicio ţară din Europa nu este curată. Nici măcar una. Uitaţi-vă la datele care arată că UE are un excedent comercial cu ea însăşi de peste 300 de miliarde de euro. Acest lucru este teoretic imposibil. În cadrul UE, exporturile şi importurile ar trebui să se echilibreze. Acest lucru poate fi explicat doar printr-o fraudă masivă la TVA. Şi aici datele nu sugerează niciun fel de diferenţe între statele membre. Nici nu pot confirma că, pe baza cazurilor noastre, corupţia ar fi mai mare în partea de est a Europei decât în partea ei vestică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor