Kovesi: 20 de dosare "grele" s-ar putea prescrie conform noului Cod Penal

Laura Codruţa Kovesi, Procurorul-şef al DNA, a declarat, în cadrul conferinţei pe tema noilor provocări în lupta corupţiei la nivel înalt, că intrarea în vigoare a noului Cod Penal ar putea duce la prescrierea a 20 de dosare de corupţie.
(photos.com)
Flori Mladin
04.11.2013

Laura Codruţa Kovesi, procurorul- şef al DNA, a declarat, în cadrul conferinţei pe tema noilor provocări în lupta corupţiei la nivel înalt, că intrarea în vigoare a noului Cod Penal ar putea duce la prescrierea a 20 de dosare importante de corupţie.

"Noi foarte mult nu putem interveni, am cerut o analiză a dosarelor de corupţie aflate pe rolul DNA şi a celor care sunt pe rolul instanţei", a subliniat Kovesi.

Expert Forum şi Freedom House România sunt organizatorii conferinţei de astăzi pe tema noilor provocări în lupta corupţiei la nivel înalt, fenomen care tratează în mod special domeniul achiziţiilor din bani publici.

La lucrările conferinţei au participat Cristina Guseth, directorul Freedom House România, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Hăineală, preşedintele Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), Lehel Lorand Bogdan. La evenimentul organizat la Hotelul Intercontinental participă şi judecători şi procurori.

În cadrul conferinţei, au loc dezbateri privind dosarele pe achiziţii publice instrumentate de DNA.

Afirmaţiile procurorului Kovesi vin pe fundalul recentelor acuze aduse clasei politice din România de către Comisarul european pe Justiţie, Viviane Reding, care a declarat într-un interviu acordat publicaţiei Die Zeit, că România şi Ungaria sunt ţările unde statul de drept este încălcat în mod constant şi adăugând că Uniunea Europeană va trebui să ia măsuri de a pune presiune pe acest gen de ţări.

Ingerinţele politicului în justiţie au fost discutate inclusiv la nivel de Casa Albă, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, atrăgându-i atenţia premierului V. Ponta, cu ocazia vizitei acestuia la Washington că funcţionarea independentă şi eficientă a justiţiei este esenţială pentru statul de drept. Observaţiile au fost făcute ca urmare a revocării din funcţie a procurorului DNA Lucian Papici, la solicitarea premierului român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor