Klaus Iohannis: "Independenţa energetică a României este una dintre preocupările mele"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că România va căuta noi oportunităţi pentru consolidarea independenţei energetice şi interconectarea la sistemele energetice europene.
Klaus Iohannis, Primarul Sibiului (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.01.2015

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că România va căuta noi oportunităţi pentru consolidarea independenţei energetice şi interconectarea la sistemele energetice europene, relatează Agerpres.

Întrebat de presă despre South Stream, gazoductul prin care Gazprom intenţiona să livreze gaze în Europa ocolind Ucraina, Iohannis a declarat că această temă nu a fost abordată în discuţiile pe care le-a avut cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, adăugând că acesta este "un subiect care nu s-a închis acum, ci mai demult".

"Independenţa energetică a României este una dintre preocupările mele şi România va căuta alte oportunităţi pentru a merge mai departe pe calea de consolidare a independenţei energetice, pe de-o parte, şi de interconectare la sistemele energetice europene, pe de altă parte", a declarat Iohannis la conferinţa comună cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

Proiectul gazoductului South Stream, pentru a cărui realizare Gazpromul a făcut mari presiuni, a fost anunţat în luna decembrie 2014. Aflat într-o vizită oficială în Turcia, preşedintele Vladimir Putin a anunţat, spre surprinderea tuturor, că Rusia renunţă la proiect.

Putin a învinuit opoziţia europeană faţă de gazoductul South Stream, care a fost finanţat de Gazprom, gigantul rus de stat în sectorul gazelor, şi a anunţat că Rusia va construi în schimb un gazoduct spre Turcia.

Rusia s-a declarat supărată inclusiv pe România, pentru că nu a ajutat Gazprom: “România, care ar fi putut să ajute Gazprom să înlăture restricţiile anti-monopol ale proiectului South Stream, renunţă de asemenea la o colaborare strânsă cu Rusia în ceea ce priveşte gazele”, a susţinut agenţia rusă de ştiri RIA Novosti.

Reamintim că România nu numai că nu a susţinut South Stream ci, mai mult, la finele lui octombrie 2014, preşedintele Traian Băsescu declara, după o întâlnire a Consiliului European, că “niciun gram, niciun metru cub de gaz românesc” nu va tranzita gazoductul South Stream, adăugând că exporturile româneşti de gaze se vor face prin Transgaz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor