Kissinger, la Davos: Ucraina ar trebui să fie un stat tampon, să cedeze Crimeea, Donbasul, Rusiei

Arhitectul ridicării statutului internaţional al Chinei comuniste susţine brusc Moscova
Vladimir Putin împreună cu Henry Kissinger la Atlantic Council
Vladimir Putin împreună cu Henry Kissinger la Atlantic Council (AFP/Getty Images)

Cunoscutul geostrateg Henry Kissinger, care a condus politica externă a SUA din anii '70, a cerut Occidentului să nu mai încerce să provoace o înfrângere zdrobitoare a forţelor ruse din Ucraina, avertizând că aceasta ar avea consecinţe dezastruoase pentru stabilitatea pe termen lung a Europei.

„Sper că ucrainenii vor egala eroismul de care au dat dovadă cu înţelepciune”, a avertizat Kissinger la o sesiune a Forumului Economic Mondial din Davos, Elveţia, adăugând, cu faimosul său realpolitik, că rolul potrivit pentru Ucraina este să fie un stat-tampon neutru, şi nu frontiera Europei.

Kissinger nu a explicat cum anume va fi o Rusie înfrântă un dezastru pentru stabilitatea Europei.

După cum relatează Ambrose Evans-Pritchard de la The Telegraph, comentariile lui Kissinger au venit pe fondul semnelor tot mai mari că vasta coaliţie occidentală împotriva lui Vladimir Putin se descurcă prost pe măsură ce criza alimentară şi cea energetică se adâncesc.

Citiți și Diplomat senior chinez după întâlnirea cu Henry Kissinger cere SUA să îmbunătăţească relaţiile

Fostul secretar de stat al SUA şi arhitect al apropierii Războiului Rece dintre SUA şi China a transmis adunării "elitelor" progresist-globaliste că ar fi fatal pentru Occident să se lase cuprins de starea de spirit a momentului şi să uite locul cuvenit al Rusiei în echilibrul european de putere.

„Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni înainte de a crea revolte şi tensiuni care nu vor fi depăşite cu uşurinţă.

În mod ideal, linia de separare ar trebui să fie o revenire la status quo ante bellum (starea de dinainte de război - n. r.).

Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci despre un nou război împotriva Rusiei în sine”, a declarat el.

Arhitectul apropierii de China sub administraţia Nixon, a păcii viciate din Vietnam, şi ţintă a multor controverse - Kissinger a fost inclusiv acuzat că ar fi membru al unei reţele supersecrete numite ORDA, a KGB-ului - a sugerat că status quo ante înseamnă „cum erau lucrurile înainte”, implicând că Ucraina ar trebui să accepte un acord de pace pentru a restabili situaţia de pe 24 februarie, în care Rusia controla în mod oficial peninsula Crimeea şi o parte controlată informal a regiunii Doneţk din estul Ucrainei.

Mesajul cheie a fost transmis în cadrul unui set de întrebări puse de Financial Times, după cum urmează.

Financial Times: Administraţia Biden îşi încadrează marea sa provocare geopolitică drept un conflict democraţie versus autocraţie. Să înţeleg că este o încadrare greşită?

Citiți și Sobianin despre războiul dintre clanurile Clinton şi Bush, Rusia şi schimbarea iminentă a Americii

Henry Kissinger: Trebuie să fim conştienţi de diferenţele de ideologie şi de interpretare care există. Ar trebui să folosim această conştiinţă pentru a o aplica propriei noastre analize privitoare la importanţa problemelor pe măsură ce apar, mai degrabă decât să facem din ea problema principală a confruntării, cu excepţia cazului în care suntem pregătiţi să facem ca scopul principal al politicii noastre să fie schimbarea regimului. Cred că, având în vedere evoluţia tehnologiei şi enorma capacitate de distrugere a armelor care există acum, [căutarea schimbării de regim] ne poate fi impusă de ostilitatea altora, dar ar trebui să evităm să o generăm cu propriile noastre atitudini.

Ne confruntăm acum cu tehnologii în care rapiditatea schimbului, subtilitatea invenţiilor pot produce niveluri de catastrofă care nici măcar nu erau imaginabile.

Dar aproape că nu există nicio discuţie la nivel internaţional despre ce s-ar întâmpla dacă armele ar fi folosite efectiv.

Apelul meu în general, indiferent de ce partea ai fi, este să înţelegem că acum trăim într-o eră complet nouă şi am scăpat până acum, neglijând acest aspect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe