Kilogramele acumulate de Sărbători nu se pierd doar prin exericiţii fizice

Exerciţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii
Exerciţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii (Matthew Peyton / Getty Images for Neuro Drinks)

Data de 7 ianuarie nu înseamnă doar sfârşitul Sărbătorilor, care au însemnat mese copioase şi consumul exagerat de alcool şi dulciuri, ci şi constatarea depunerii unui ţesut adipos abdominal, notează joi ziarul La Razon.

Hainele par mai strâmte pe noi, ceea ce ne obligă să urmăm - potrivit unui sondaj - un regim alimentar sănătos. Peste 40 la sută dintre spanioli asigură că urmează o dietă după Sărbători. Totuşi lipsa de voinţă se traduce prin abandonarea acesteia în perioada imediat următoare. Potrivit nutriţioniştilor, unul din motivele acestui eşec este faptul că nu se alege dieta potrivită.

Luis Morán, decanul Colegiului Dietecienilor şi Nutriţioniştilor din Andaluzia preferă să nu folosească cuvântul 'dietă', care îi sperie pe mulţi pentru că o identifică cu un regim de restricţii şi care aleg în locul său exerciţiile fizice. Totuşi, potrivit expertului, oricât de mult am transpira în sălile de sport, exerciţiile fizice nu sunt suficiente dacă nu sunt însoţite de o dietă echilibrată.

Este ceea ce confirmă şi experţii de la Universitatea din Ţara Bascilor într-un studiu în care au urmărit comportamentul alimentar al adolescenţilor asociat practicării sportului. 'Deşi activităţile fizice sunt de obicei un factor de prevenire a îngrăşării, în acest caz nu reuşesc să ducă la pierderea în greutate'.

Idoia Labayen, care a condus studiul, se referă la grăsimea abdominală pe care tinerii nu reuşesc să o ardă, în pofida exerciţiilor fizice, dacă continuă să consume alimente considerate 'nesănătoase'. 'Până acum se credea că dacă facem mult sport, compensăm un regim alimentar dezechilibrat şi consumul de grăsimi. Dar studiul a arătat că nu este adevărat', a declarat Labayen care este profesoară la catedra de Nutriţie la Facultatea de Farmacie.

Deşi studiul realizat de cercetătorii basci îi vizează pe adolescenţi, rezultatele sunt valabile şi pentru celelalte categorii de vârstă, mai ales că grăsimea se depune mai uşor odată cu trecerea anilor şi a sedentarismului. 'Relaţia dintre exerciţii şi alimentaţie este importantă, dar sunt ca pedalele unei biciclete, trebuie să fie echilibrate', asigură Luis Morán.

Nu toţi nutriţioniştii includ în ghidul lor alimentar exerciţiile fizice pentru 'a arde' kilogramele în plus. Ágata Roquette, cunoscută nutriţionistă portugheză, a publicat cartea intitulată 'Regulile de aur ale unui regim de 31 de zile' - un cod în care recomandă să nu se practice exerciţii fizice peste măsură. 'Este şi o chestiune care ţine de psihic: dacă eşti obsedat de sport şi vrei să slăbeşti repede, ai putea să fii dezamăgit când te urci pe cântar şi vezi că ai aceeaşi greutate. Exerciţiile întăresc musculatura, iar greutatea ar putea să crească', asigură ea. Această nutriţionistă, care a publicat mai multe cărţi, recomandă un regim 'nu foarte restrictiv, care elimină doar carbohidraţii' şi care permite inclusiv pâinea la micul dejun.

Cu ceea ce sunt de acord toţi nutriţioniştii este eliminarea alcoolului pe parcursul dietei, mai ales berea. Julia Vidal, responsabilă cu Psihologia la un centru de nutriţie asigură că 'oamenii sunt atât de obsedaţi de cât au mâncat de Sărbători, încât ajung să vadă aşa cum se simt. De multe ori văd că hainele sunt strâmte, chiar dacă nu este adevărat. Este o problemă ce ţine de psihic', subliniază ea. Ceea ce înseamnă că de multe ori, nici măcar nu este nevoie să urmeze o dietă strictă, ci să revină la regimul alimentar şi la rutina zilnică obişnuită, conchide ea.

Între dietele recomandate de nutriţionişti se numără cele de detoxifiere, potrivit cărora timp de trei zile se consumă doar lichide, care 'se presupune' că elimină toxinele. Se pot pierde astfel între 3 şi 9 kilograme, dacă se prelungeşte dieta timp de o săptămână sau mai mult. Există însă şi dezavantaje, având în vedere că acest tip de regim generează 'efectul de yo-yo', iar kilogramele pot să revină după întoarcerea la regimul alimentar obişnuit.

Dietele care dau cele mai bune rezultate sunt cele personalizate, care se aplică fiecărui individ în parte, în funcţie de particularităţile organismului său. Ceea ce se urmăreşte este reeducarea alimentară a persoanei, în funcţie de conformaţie şi de ocupaţia exercitată. Sunt singurele diete care dau rezultate pe termen lung, asigură experţii.