Kievul: Cinci soldaţi ucişi în cele mai dure lupte din ultimele luni

Estul Ucrainei a fost zguduit în weekend de noi lupte între trupele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi. Kievul a anunţat că cinci soldaţi ucraineni au fost ucişi.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei. (Getty Images)
Andrei Popescu
19.12.2016

Ucraina a declarat că cinci soldaţi au fost ucişi duminică de separatiştii pro-ruşi în cadrul celor mai sângeroase ciocniri din ultimele luni în estul ţării.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Leonid Matiuhin, a declarat pentru AFP că alţi şase soldaţi au fost răniţi în lupta pentru controlul oraşului strategic Debalţeve.

Centrul feroviar aflat la marginea zonei de război în ianuarie 2015, a fost scena unuia dintre cele mai tragice confruntări în războiul de 31 de luni.

“Astăzi, rebelii au organizat un atac masiv asupra poziţiilor noastre din regiunea Debalţeve”, a declarat prin telefon Matiuhin pentru AFP.

El a precizat că lupta a durat 2 ore şi a implicat piese de artilerie şi lansatoare de grenade de calibru mare. “Din păcate, cinci dintre luptătorii noştri au fost ucişi şi alţii şase au fost răniţi”, a adăugat el.

Bătălia din Debalţeve din ianuarie 2015 a fost câştigată de separatiştii pro-ruşi şi a fost urmată de tratative pentru pace în luna februarie în capitala belarusă Minsk, negocieri la care au participat şi liderii germani şi francezi.

Acordul de pace din februarie 2015, care a fost semnat de asemenea şi de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi omologul său rus Vladimir Putin, a urmărit să pună capăt până la sfârşitul lui 2015 unuia dintre cele mai sângeroase conflicte ale Europei din ultimele decenii.

Dar, prevederile acordului au fost încălcate în repetate rânduri de ambele tabere şi în prezent continuă un conflict la scară redusă. Războiul din Estul Ucrainei a provocat până acum aproximativ 10.000 de morţi.

O reaprindere neaşteptată a conflictului militar în estul Ucrainei va provoca probleme liderilor UE, care sunt deja afectaţi de decizia Marii Britanii de a părăsi blocul european şi de alegerea la conducerea SUA a republicanului Donald Trump, care a declarat în timpul campaniei prezidenţiale şi ulterior că urmăreşte să repare relaţiile ruso-americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor