Kerry: Statele Unite au informaţii despre existenţa unei centrale iraniene secrete
alte articole
Secretarul de stat american John Kerry a recunoscut miercuri în faţa Congresului american că Statele Unite sunt la curent cu existenţa unei centrale iraniene secrete, pe care un grup al opoziţiei iraniene a identificat-o în această săptămână ca făcând parte dintr-un program nuclear paralel, secret.
Grupul, numit Consiliul Naţional al Rezistenţei din Iran (CNRI), a mai dezvăluit existenţa unor centrale nucleare iraniene în privinţa cărora Statele Unite au fost ulterior forţate să confirme că făceau parte dintr-un program nuclear clandestin, susţine Washington Free Beacon.
Kerry, audiat în faţa Comitetului de Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor, a recunoscut că Statele Unite deţin dovezi privind existenţa acestei centrale secrete dar a refuzat să ofere legiuitorilor detalii.
Întrebările legate de această centrală au apărut în urma unui raport publicat marţi de către un grup dizident iranian care susţine că poate oferi dovezi ale unui “program nuclear paralel activ şi secret”, existent în suburbiile Teheranului.
Centrala pare să fie “situată sub pământ şi este folosită în prezent de către regimul iranian pentru cercetare şi dezvoltare şi utilizează centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului”, conform unei copii după descoperirile făcute de CNRI, cunoscut şi sub numele de MEK.
Anii îndelungaţi de temeri în legătură cu existenţa unor centrale nucleare iraniene secrete le-au creat probleme susţinătorilor unui eventual acord nuclear cu Iranul şi au oferit suficientă muniţie criticilor care susţin că un astfel de acord va lăsa la dispoziţia Iranului suficientă infrastructură pentru a continua producerea unei arme nucleare.
Existenţa unor astfel de uzine a fost cunoscută de ceva timp de către serviciile secrete americane şi aceste informaţii subminează poziţia administraţiei Obama, care susţine că Iranul poate fi de încredere şi că se va conforma unui acord nuclear.
“Niciodată în ultimii aproximativ 15 ani n-a existat vreun moment în care Iranul să nu fi avut în construcţie o centrală ascunsă”, a recunoscut în 2013 un oficial senior al administraţiei Obama într-un interviu pentru New York Times.
Temerile în rândul legiuitorilor au fost amplificate recent după ce Associated Press a dezvăluit că SUA se gândeşte să permită Iranului să îşi păstreze infrastructura nucleară intactă, adaugă Washington Free Beacon.
Acordul dintre Iran şi grupul P5 1 pare să îmbrace forma unei înţelegeri în două faze, însemnând că Teheranul va fi supus unor restricţii în privinţa activităţii sale timp de aproximativ un deceniu înainte ca aceste restricţii să fie ridicate, a raportat AP.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.