Kenya, unul dintre aliaţii-cheie ai SUA în Africa, în pragul unui război interconfesional

Kenya, unul dintre aliaţii-cheie ai SUA în lupta cu extremismul islamist din Africa, se află în pragul unui război interconfesional.
Epoch Times România
03.09.2012

Kenya, unul dintre aliaţii-cheie ai SUA în lupta cu extremismul islamist din Africa, se află în pragul unui război interconfesional. În oraşul portuar Mombasa, al doilea ca mărime din ţară, au avut loc ciocniri sângeroase între poliţie şi islamişti radicali, dintre care mulţi au legături cu grupările teroriste din Somalia. Autorităţile kenyene acuză forţele externe de alimentarea unor conflicte în urma cărora Kenya s-ar putea dovedi incapabilă să mai joace rolul unui centru regional de putere, aflat pe poziţii adverse cu mişcarea teroristă Al-Qaeda şi aliaţii săi din Cornul Africii, notează, luni, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Revoltele au început după asasinarea propăvăduitorului musulman Aboud Rogo, împuşcat în maşina sa la 28 august. Susţinătorii lui Rogo sunt convinşi că acesta a fost lichidat de serviciile speciale ale ţării - posibil, la solicitarea americanilor. SUA l-au acuzat pe Rogo de implicare în atentatele teroriste din 1998 de la ambasadele americane din Kenya şi Tanzania, precum şi de legături cu gruparea islamistă somaleză Ash-Shabaab, filială a mişcării Al-Qaeda.

Mii de locuitori indignaţi ai Mombasa au ieşit în stradă, incendiind magazine şi autoturisme şi pângărind biserici. În luptele cu poliţia au murit patru persoane, inclusiv doi poliţişti.

Revolta din Mombasa, locul preferat pentru turiştii care vizitează Kenya, a cauzat o puternică lovitură turismului din ţară. Turiştii care se află la Mombasa şi în împrejurimile oraşului nu au voie să părăsească hotelul: au fost anulate nu doar excursiile prin oraş, ci şi cele spre parcurile naţionale, situate în regiuni mai liniştite ale ţării.

La Mombasa s-au deplasat preşedintele Mwai Kibaki şi premierul Raila Odinga, care au acuzat forţele externe de încercarea de a declanşa un război interconfesional. Majoritatea populaţiei kenyene este creştină, iar musulmanii - circa 11% - sunt concentraţi în principal în regiunile de pe coasta oceanului, inclusiv la Mombasa. În rândurile musulmanilor se răspândesc în ultima vreme din ce în ce mai tare atitudini radicale, sub influenţa grupărilor islamiste care acţionează în Somalia şi în alte state vecine.

Guvernul kenyan este considerat unul dintre principalii aliaţi ai SUA în lupta cu extremismul islamic din Africa, subliniază Kommersant. În aceeaşi Somalia, trupele kenyene desfăşoară, începând din octombrie anul trecut, lupte împotriva grupării Ash-Sabaab, cu sprijinul material şi tehnic al americanilor. Aboud Rogo era adversarul categoric al acestei operaţiuni şi forma detaşamente de musulmani kenyeni care să sară în ajutorul coreligionarilor somalezi.

Un alt partener regional al SUA - Etiopia, care a trimis de asemenea trupe în Somalia - ar putea fi sfâşiată în viitorul apropiat de probleme interne. Decesul lui Meles Zenawi, care a condus de peste 20 de ani această ţară, riscă să slăbească puterea centrală şi să alimenteze activitatea numeroaselor grupări separatiste.

În această situaţie părea că funcţiile de 'jandarm regional', care să ţină în frâu forţele islamiste radicale din Cornul Africii, puteau fi preluate de Kenya. Însă, revolta de la Mombasa a relevat că şi în această ţară există o masivă 'coloană a cincea', capabilă să distragă eforturile guvernului dinspre frontul extern spre cel intern. Tocmai la aceasta speră islamiştii somalezi. Liderii Ash-Sabaab au îndemnat musulmanii kenyeni să se ralieze luptei împotriva celor 'necredincioşi'.

De altfel, după cum subliniază cotidianul rus, chiar şi fără 'revolta musulmană' în Kenya există suficiente motive pentru conflicte interetnice. În 2007-2008, în urma ciocnirii dintre populaţiile kikuyu şi luhya au murit peste 1.200 de oameni. Situaţia s-a stabilizat abia după ce a fost înregistrat un compromis: reprezentantul kikuyu Mwai Kibaki a devenit preşedinte, iar Raila Odinga, care este sprijinit de luhya, a primit postul de premier. La ora actuală tandemul lor s-a lovit de alte grave încercări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor