Kenya: Teroriştii Shebab finanţaţi cu mii de dolari americani colectaţi din uşă în uşă
alte articole
După sângerosul atac asupra Mall-ului Westgate din Nairobi, în Kenya, care a dus la moartea a 67 de persoane, atenţia autorităţilor americane şi kenyene s-a îndreptat spre cei 40 de americani care s-ar fi dus în Somalia pentru a lupta alături de jihadişti Shebab, autorii masacrului din capitala Kenyei. Dar mult mai puţină atenţie, se citeşte pe site-ul CNN, a fost dată susţinătorilor grupului terorist Shebab, finanţatorii ascunşi din Statele Unite ale Americii ai acestei campanii morţii.
Potrivit postului american, zeci de mii de dolari ar fi fost daţi organizaţiei teroriste de către creditori din Statele Unite, care ar fi menţinut adesea contacte directe cu liderii organizaţiei şi luptătorii din Somalia.
Al Shabaab (Tineret, în arabă) este o mişcare integristă apărută în 2006 după înfrângerea Uniunii Tribunalelor Islamice din Somalia (UTI) de către alianţa miliţiilor grupurilor guvernului de tranziţie somalez. Cunoscută şi sub numele de Harakat al-Shabaab al-Mujahideen, obiectivul lor este instaurarea unui stat islamic de orientare wahabbită în cornul Africii.
Deşi integriştii au pierdut în septembrie 2012 principalul lor bastion, oraşul de pe coasta de sud Kismayo, ei controlează, încă, o parte din centrul şi din sudul Somaliei.
Al Shebab, care apare pe lista organizaţiilor teroriste elaborată de guvernul american, şi-a anunţat afilierea oficială la reţeaua Al-Qaeda în februarie 2012.
În special, raportează CNN, două femei de origine somaleză, dar cu cetăţenie americană, ar fi avut un rol activ în strângerea de fonduri pentru a le transmite apoi grupului. S-ar trata de Hawo Hassan, în vârstă de 64 de ani şi Amina Ali Farah în vârstă de 35 de ani, amândouă rezidente în Rochester, Minnesota. Cele două femei au strâns de multe ori fonduri mergând din uşă în uşă, sub pretextul de a cere ajutor pentru orfanii de război din Somalia.
Potrivit FBI, peste 20 de tineri proveniţi din acest stat din nordul SUA au fost recrutaţi în ultimii ani de Shebab ("tinerii", în arabă), care au legături cu Al-Qaeda, în pofida faptului că o anchetă a Congresului a concluzionat în 2011 că nu există nicio informaţie despre combatanţi americani angajaţi în rândul acestei organizaţii teroriste.
În Minnesota, FBI desfăşoară o anchetă de mare amploare, numită codificat "Operaţiunea Rhino", lansată de mai mulţi ani, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei federale, Kyle Loven. Printre cei 20 de tineri recrutaţi, cel puţin doi au fost la originea unor atentate sinucigaşe.
Trei dintre 'martirii' originari din Minnesota au fost prezentaţi într-o înregistrare video postată pe internet de Shebab în acest an. "Aici este un adevărat Disneyland. Trebuie să veniţi să vă alăturaţi nouă ca să ne amuzăm împreună", afirmă Troy Kastigar - singurul nesomalez dintre recruţi - în documentul video transmis prin canalul KMSP.