În căutarea 'Văduvei Albe'
Samantha Lewthwaite, supranumită Văduva Albă, se ascunde de un an într-un loc necunoscut. Autorităţile kenyene au emis un mandat de arestare pe numele văduvei unui terorist sinucigaş, pentru presupusă complicitate la o campanie de atentate împotriva zonelor turistice de pe litoralul oraşului Mombasa. Autorităţile bănuiesc că această britanică, în vârstă de 29 de ani şi mamă a trei copii, ar putea fi unul dintre membrii comandoului terorist care a atacat la sfârşitul săptămânii trecute cel mai important centru comercial din Nairobi, notează ziarele El Periodico şi La Razon.
'Există o femeie britanică. A mai făcut acest lucru de multe ori', a declarat şefa diplomaţiei kenyene, Amina Mohamed, care a vorbit şi despre 'doi sau trei' americani printre atacatori, a căror participare rămâne de clarificat.
Samantha Lewthwaite este văduva lui Jermaine Lindsay, unul din cei patru terorişti sinucigaşi care şi-au detonat încărcătura explozibilă în atentatele asupra reţelei de transport din Londra, din iulie 2005, soldate cu 52 de morţi. Ea a negat că ar fi la curent cu activităţile soţului şi a condamnat atentatele reuşind să scape de anchetă şi să fie judecată.
Cea mai căutată femeie a momentului este fiica unui militar detaşat în Irlanda de Nord, în anii 70, şi provine din Aylesbury, de la periferia Londrei. Tânăra s-a convertit la islam, aceeaşi religie ca a lui Lindsay, britanic născut în Jamaica, cu care s-a căsătorit. La doi ani după atentatele din Londra ea s-a mutat în Kenya. Potrivit presei, Samantha s-ar fi recăsătorit cu un alt extremist islamic, Habib Ghani, născut la Londra dintr-un tată pakistanez şi o mama kenyană. Daily Telegraph asigură că cei doi s-ar fi despărţit şi că Ghani, supranumit 'Osama al Britani', ar fi fost executat în Somalia de militanţi rivali, cu aprobarea celei care i-a fost nevastă.
În pofida legăturilor sale cu miliţiile islamiste somaleze Al Shabab, unii experţi se îndoiesc de participarea britanicei la asaltul asupra centrului comercial Nairobi. Samantha este văzută mai degrabă ca persoană de legătură şi de colectoare de fonduri, decât ca o combatantă cu arma în mână. Un purtător de cuvânt al grupului Al Shabab a declarat luni postului BBC, când au început să circule zvonurile, că ei nu trimit femeile să lupte. Totuşi, mai mulţi martori asigură că au văzut printre terorişti o femeie albă. Londra nu a confirmat până acum participarea britanicei la atentate.
Când soţul ei a decis să explodeze o bombă în metroul din Londra în acea dimineaţă de iulie, Samantha era însărcinată cu al doilea lor copil. Tânăra l-a cunoscut pe Lindsay pe un site pe internet pentru musulmani când avea 17 ani, la doi ani după ce se convertise la islam. După trei luni de la nuntă s-a născut primul lor copil. Colegii de şcoală au spus că Samantha era o adolescentă obişnuită din Aylesbury. 'Era o tânără din clasa de mijloc, nu foarte sigură pe ea', a povestit al Raj Khan, un prieten de familie. După atentate ea a dispărut din peisaj. În Marea Britanie nu are antedecente pentru terorism, dar poliţia kenyană o avea în vizor pentru presupuse legături cu o celulă teroristă care plănuia să plaseze bombe pe litoralul ţării.
Anul trecut, autorităţile au avertizat că se află în căutarea unei femei care a fugit în Somalia şi care foloseşte mai multe identităţi. Mass-media asigură ea că s-a căsătorit din nou şi are acum patru copii. Familia s-a distanţat de ea în 2005, iar bunica ei, Elizabeth Allen, de 85 de ani, a trebuit să fie internată după ce vecinii i-au arătat o fotografie cu nepoata sa şi i-au spus că este responsabilă de masacrul din Nairobi.