Silvio Berlusconi, un personaj ambiguu, în derivă

Fostul premier italian, Silvio Berlusconi. (FILIPPO MONTEFORTE,FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.10.2013

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a avut un comportament dezordonat în ultimele două luni: în fiecare zi câte o decizie diferită, iar ce spunea seara a doua zi nu mai era valabil. Marina Berlusconi, fiica sa cea mare, a motivat prin 'starea psihică fragilă' faptul că Berlusconi a cedat la presiunile extremiştilor din partidul Popolo della Liberta (PdL). Duminică a fost ultima zi liniştită a lui Berlusconi înainte de lupta politică finală, comentează ziarul ABC.

Înainte de a primi condamnarea definitivă a Curţii Supreme, Silvio Berlusconi a vrut să se prezinte ca un om de stat, ca un lider care oferă sprijinul partidului său unui guvern de coaliţie pentru a salva ţara de criza economică. A dorit prin atitudinea lui să profite de poziţia de la masa de negociere a guvernului pentru a obţine imunitatea şi a evita astfel expulzarea din Senat. Când a văzut însă că expulzarea lui este inevitabilă, a ales decizia iresponsabilă de a declanşa o criză de guvern.

Presiunea condamnării l-a împins să facă greşeli grave. Pe lângă declanşarea unei crize absurde, el i-a obligat pe parlamentarii partidului să ameninţe cu demisia în cazul expulzării sale din Senat, ceea ce - dacă s-ar fi produs - ar fi determinat un scandal nemaivăzut până acum într-o democraţie occidentală. În ultimele luni, mişcările şi deciziile lui Berlusconi au fost condiţionate de teama de a fi arestat. Este ceea ce a confirmat un parlamentar al partidului său ziarului La Stampa.

'Este obsedat de faptul că va ajunge la închisoare. La reuniunile grupurilor parlamentare pare absent; iar apoi, după un sfert de oră, întreabă: Şi dacă voi fi arestat, ce va face partidul?'. O obsesie care, după părerea lui, nu este lipsită de temei, având în vedere că 'magistraţii ar face orice pentru a rămâne în istorie ca cei care l-au trimis pe Il Cavaliere după gratii'. A fost tocmai această prevestire dramatică, anunţată sâmbătă de deputatul-avocat Nicola Ghedini, cea care l-a determinat pe Berlusconi să declanşeze o criză de guvern: 'În 20 de zile s-ar putea să fii arestat', i-a spus el.


Ultimele două luni ilustrează cei 20 de ani de carieră politică ai lui Berlusconi, de când s-a prezentat la alegeri cu Forza Italia, în 1994. Potrivit profesorului Giovanni Orsina, autor al cărţii 'Berlusconismul în istoria Italiei', 'Il Cavaliere a fost un personaj care a dat dovadă de o mare ambiguitate. Pe de-o parte a fost un populist, demagog, antipolitic şi ireverenţios faţă de anumite puteri şi instituţii; iar pe de altă parte a jucat un rol de centru-dreapta moderat şi responsabil, câştigând alegerile cu milioane de voturi. Dar în lupta finală cu magistraţii a pierdut, a fost înfrânt şi după două luni de zbucium a rupt cu moderaţia şi a lăsat să apară la suprafaţă caracterul său negativ, furios şi autodistructiv', spune autorul.

Berlusconi dă azi întregii lumi impresia unui personaj în derivă. Este şi motivul pentru care primul ministru, Enrico Letta, i-a urat sâmbătă, în ajunul împlinirii a 77 de ani, 'ani lungi de seninătate'. Poate în compania logodnicei sale, Francesca Pascale, în vârstă de 28 de ani, care săptămâna trecuta mărturisea unei reviste că i-a propus lui Il Cavaliere să-l ia de soţ: 'Acum Silvio nu trebuie decât să spună da'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor