Noi tensiuni în cadrul majorităţii de guvern, în timp ce Enrico Letta efectuează o vizită în SUA (presa italiană)

Premierul italian Enrico Letta. (GABRIEL BOUYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.10.2013

Legea bugetară pe perioada 2014-2016 aprobată acum trei zile de guvernul italian, criticată de sindicate şi de Asociaţia antreprenorilor italieni, a cauzat noi tensiuni în cadrul majorităţii care susţine executivul de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru, condus de Enrico Letta, care se află în vizită oficială în SUA, informează vineri presa din Peninsulă.

Cotidianul 'La Repubblica' de la Roma scrie că legea bugetară a devenit în ultimele trei zile 'un teren de bătălie'. Viceministrul economiei, Stefano Fassina (din Partidul Democrat, PD, de centru-stânga), a ameninţat joi că îşi va da demisia, secretarul PD, Guglielmo Epifani, a criticat şi el măsurile economice luate de executivul Letta, iar senatorul pe viaţă Mario Monti (fost premier tehnocrat, în perioada noiembrie 2011- aprilie 2013) şi-a dat joi seară demisia din funcţia de preşedinte al partidului de centru Alegere Civică, pe care îl fondase în decembrie 2012.

De asemenea, este 'din ce în ce mai delicat' echilibrul intern din cadrul partidului de dreapta Poporul Libertăţii (PdL), unde continuă tensiunile dintre fondatorul acestei formaţiuni politice, Silvio Berlusconi, şi secretarul Angelino Alfano, care este şi vicepremier şi ministru de interne, notează principalul cotidian roman.

Fostul premier Silvio Berlusconi a convocat joi seară, la Roma, o reuniune a PdL, care a durat peste trei ore şi la care au participat Alfano şi ceilalţi patru miniştri din PdL, ministrul agriculturii, Nunzia De Girolamo, ministrul sănătăţii, Beatrice Lorenzin, ministrul reformelor constituţionale, Gaetano Quagliariello, şi ministrul transporturilor şi infrastructurilor, Maurizio Lupi, anunţă publicaţia amintită.

Cotidianul 'Il Messaggero' de la Roma precizează că aceste noi tensiuni din cadrul majorităţii de guvern au fost comentate joi seară de premierul Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat), care se află în vizită oficială în SUA şi care a avut o întrevedere, joi, la Washington, cu preşedintele american Barack Obama.

Şeful executivului de la Roma 'a apărat legea bugetară a guvernului' şi a afirmat că Italia 'va continua pe calea redresării şi a creşterii economice', subliniind 'cuvintele pozitive' ascultate la Washington asupra activităţii guvernului italian. 'Austeritatea fără creştere economică este o mare problemă', a mai afirmat Letta, care a adăugat că 'toate polemicile legate de legea bugetară' vor fi rezolvate, după revenirea sa la Roma, relevă publicaţia amintită.

Cotidianul 'Corriere della Sera' din Milano scrie că, în timp ce la Roma continuă tensiunile, în SUA, unde Letta se află în misiune oficială, preşedintele Obama 'aplaudă' măsurile economice luate în Italia şi 'apreciază reformele realizate până acum de executivul Letta'. În urma întâlnirii de joi de la Washington, Barack Obama a mai afirmat că 'este impresionat de integritatea lui Enrico Letta'. Obama a declarat de asemenea că a vorbit cu Letta despre 'importanţa creşterii economice în Europa' şi despre 'lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor italieni'.

Cotidianul 'La Stampa' din Torino relevă faptul că Barack Obama i-a mulţumit Italiei pentru sprijinul acordat de trupele sale în Afganistan şi adaugă că cei doi lideri au mai discutat despre tema imigraţiei clandestine şi despre valul excepţional de imigranţi care au sosit în ultimele săptămâni în sudul Italiei, şi mai ales pe insula siciliană Lampedusa. 'I-am explicat preşedintelui Obama că Italia nu doreşte ca Mediterana să devină o mare a morţii', a afirmat Enrico Letta, declaraţie subliniată de publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor