Justiţia engleză hotărăşte hrănirea cu forţa a unei anorexice

O fostă studentă la medicină, care are acum 32 de ani şi locuieşte în Ţara Galilor, suferă de o formă gravă de anorexie şi, de mai bine de un an de zile, refuză să mănânce alimente solide, acceptând să bea doar apă.
(photos.com)
Marius Dragoi
20.06.2012

O fostă studentă la medicină, care are acum 32 de ani şi locuieşte în Ţara Galilor, suferă de o formă gravă de anorexie şi, de mai bine de un an de zile, refuză să mănânce alimente solide, acceptând să bea doar apă. Din cauza fricii obsesive că ar putea să se îngraşe, a ajuns la un indice de masă corporală de 11,3, adică echivalentul unei greutăţi de 33 de kilograme pentru o persoană cu înălţimea de 1,70 m, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de marţi.

Un judecător din Londra a pronunţat o hotărâre conform căreia tânăra trebuie hrănită, la nevoie chiar cu forţa. Această hotărâre a fost luată pe motiv că respectiva tânără, identificată prin iniţiala E, din motive legale, este 'o persoană specială, a cărei viaţă este preţioasă chiar dacă ea nu vede aşa lucrurile acum, dar, în viitor ar putea să-şi schimbe părerea', a explicat Peter Jackson, judecătorul care s-a ocupat de acest caz.

'Tribunalul de protecţie', creat în 2007, este abilitat 'să ia decizii în numele persoanelor care sunt incapabile să facă singure acest lucru'. El poate astfel să ia o hotărâre cu privire la un dosar financiar sau legat de bunăstarea persoanei în cauză şi poate numi o persoană competentă care să acţioneze în numele respectivului. Cazul tinerei E a fost semnalat luna trecută de autorităţile municipale ale oraşului în care aceasta locuieşte. Tânăra suferă de tulburări de alimentaţie de la vârsta de unsprezece ani şi se confruntă, de asemenea, şi cu alte probleme grave, printre care consumul excesiv de alcool, încă din adolescenţă.

Judecătorul care a luat această decizie inedită, a recunoscut că i-a fost greu să se hotărască. 'Este prima dată când a trebuit să iau o astfel de decizie. Un astfel de tratament este tot ce se putea face mai bine pentru această persoană pentru a o ţine în viaţă, chiar dacă ea este perfect conştientă de situaţia în care se află, dar este incapabilă să ia singură o decizie', a spus Peter Jackson.

'După ce am cântărit cu mare atenţie argumentele pro şi contra, cred că balanţa s-a înclinat uşor în favoarea aplicării unui tratament care să o ţină în viaţă', a spus magistratul. Jackson a recunoscut că a fost marcat de faptul că cele mai apropiate persoane din anturajul lui E nu erau în favoarea unui astfel de tratament: 'Ele credeau că ea suferise deja suficient de mult şi că trebuiau să-i respecte dorinţele. Credeau că trebuiau să o lase să moară cu demnitate'. Judecătorul a spus, de asemenea, că părinţii tinerei sunt într-o situaţie 'imposibilă'.

Tânăra semnase deja două declaraţii în care menţionează, pe proprie răspundere, că nu mai vrea să primească nici apă, nici mâncare împotriva voinţei ei.

Pentru această tânără, decizia de a fi forţată să mănânce este abuzivă şi contrară voinţei ei. Judecătorul a luat în considerare aceste argumente, recunoscând că opiniile tinerei 'merită tot respectul', dar el a fost totuşi categoric: 'Nu trăim decât o dată: ne naştem o singură dată şi murim o singură dată'. Tânăra va fi deci hrănită cu forţa pentru ca într-o zi să poată hotărî, atunci când o va putea face singură, ce trebuie să facă cu viaţa ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor