Jurnalistul Jia Jia, eliberat după 10 zile din arestul poliţiei chineze
alte articole
Poliţia l-a arestat pe Jia în 15 martie, când se pregătea să se îmbarce într-o cursă aeriană din Beijing spre Hong Kong. Absenţa sa, neanunţată iniţial, i-a determinat pe activiştii internaţionali să facă legătura cu campania guvernamentală de suprimare a presei libere.
Duminică, avocatul lui Jia a declarat că poate să ofere detalii privind motivul arestării, dar a confirmat că Jia a fost eliberat cu două zile în urmă.
“El a fost eliberat şi deja s-a întors acasă”, a declarat avocatul Yan Xin.
Yan a refuzat să confirme legătura dintre dispariţia lui Jia şi o scrisoare publicată la începutul lunii martie, în care aşa zişi “membri loiali ai Partidului Comunist” i-au cerut preşedintelui Xi Jinping să demisioneze, acuzându-l de construirea unui “cult al personalităţii”.
“Din cauză că acumulaţi toată puterea în propriile mâini şi luaţi deciziile în mod direct, acum ne confruntăm cu probleme fără precedent şi crize în sferele politică, economică, ideologică şi culturală”, conform scrisorii.
Au apărut unele zvonuri că Jia a conceput scrisoarea în cauză, lucru negat de acesta, conform lui Yan.
Jurnalişti dispăruţi
Textul scrisorii a circulat pe mass media socială chineză, apărând chiar pe website-ul de ştiri Wujie News, care are legături cu statul, dar a fost şters ulterior.
Aparent, Jia l-a avertizat pe prietenul său şi redactorul şef al Wujie, Ouyang Hongliang să nu republice scrisoarea. În urmă cu câteva zile, Ouyang şi alţi câţiva membri ai personalului său au dispărut, de asemenea. Colegii lor consideră că aceştia sunt interogaţi de poliţie, arată Deutsche Welle.
Şantaj
Bloggerul chinez Wen Yunchao din New York a raportat că părinţii şi fratele său au fost arestaţi în legătură cu aceeaşi scrisoare deschisă.
Wen a adăugat că tatăl şi fratele au fost forţaţi să îl contacteze şi să facă presiuni asupra lui pentru a recunoaşte legătura sa cu acest incident.
“Dar nu pot să recunosc lucrurile care nu au legătură cu mine”, a scris el pe contul de Twitter.
Conform grupurilor pentru drepturile omului, fratele lui Wen a fost ameninţat că îşi va pierde postul de şofer al guvernului local dacă bloggerul nu se conformează cererii Partidului Comunist Chinez.
“Arestarea membrilor familiilor jurnaliştilor independenţi care locuiesc în afara Chinei nu este decât un şantaj. Cerem eliberarea imediată şi necondiţionată a părinţilor şi fratelui lui Wen Yunchao”, a susţinut Robert Mahoney de la Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor.