Jumătate dintre români se consideră cetăţeni ai Uniunii Europene
alte articole
Aproximativ 50% dintre români se consideră cetăţeni ai Uniunii Europene, potrivit unui Eurobarometru prezentat marţi.
51% dintre respondenţi confirmă şi subscriu calităţii de cetăţean al Uniunii Europene, faţă de media europeană de 63%. Cel mai înalt nivel de identificare cu această calitate de cetăţean european se regăseşte în rândul cetăţenilor din Luxemburg (87%) şi Finlanda (78%). State membre cu procente de peste 70% sunt Estonia şi Spania (73%), Germania, Danemarca şi Polonia (74%), precum şi Malta (76%). Cel mai puţin europeni se simt britanicii - 48%, bulgarii - 47% şi grecii 46%.
35% dintre români susţin că îşi cunosc drepturile de cetăţean european, iar 67% şi-au exprimat interesul pentru obţinerea unor informaţii suplimentare despre cetăţenia europeană. Cifrele care măsoară intenţia românilor sunt cu cinci puncte procentuale mai ridicate decât media statelor membre.
Românii sunt interesaţi să cunoască mai multe detalii în principal despre dreptul de a putea munci într-un alt stat membru (cel mai ridicat procent - 51% -, ei transferând cel mai probabil nemulţumirea unei insuficiente coordonări de politici sociale în propria ţară în sfera dorinţei de a emigra), urmat de cel privind posibilitatea de a-şi duce traiul într-un alt stat membru (45%), un aspect puternic corelat cu posibilitatea de a migra către o piaţă de muncă externă fiind şi serviciile de asistenţă medicală (34%). Procente similare pentru munca într-un alt stat membru sunt întâlnite şi în cazul vecinilor: Bulgaria (60%) şi Ungaria (56%). Se poate vorbi astfel despre un trend geografic şi istorico-social (ţări aflate sub regimul comunist până la sfârşitul anilor 90, recunoscute pentru un exod masiv al forţei de muncă către ţările vestice), se arată în concluziile studiului prezentat la Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.
Pentru România, datele au fost culese între 2 noiembrie 2012 şi 18 noiembrie 2012 pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.014 persoane de 15 ani şi peste. Marja de eroare a eşantionului este de +/- 3,08% pentru un nivel de încredere de 95%.
Sondajul EB78 a fost realizat sub coordonarea TNS Opinion&Social, la cererea Comisiei Europene.
Datele au fost culese în cele 27 de state membre ale UE, cele trei ţări candidate-Croaţia, Turcia şi Fosta Republică Iugoslavă Macedonia-, plus Comunitatea Cipriotă Turcă.