Senatorul UDMR Gyorgy Frunda vrea să limiteze puterile Curţii Constituţionale

Balanta Justitiei
Balanta Justitiei (photos.com)

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat vineri, într-o conferinţă de presă ţinută la Târgu Mureş, că ar trebui modificată Constituţia, astfel încât Parlamentul să poată trece peste deciziile Curţii Constituţionale, „cu o majoritate substanţială”.

„Fie o readuc la situaţia de dinainte de 2003, când toate hotărârile ei pot fi modificate de Parlament cu majoritate parlamentară substanţială, fie a doua variantă - să o fac parte a sistemului judiciar şi să o duc undeva pe plaja ÎCCJ”, a precizat Gyorgy Frunda.

Senatorul UDMR a făcut referire la faptul că legea fundamentală ar trebui să interzică persoanelor din afară UE să cumpere teren în România.

„Văd, în Bărăgan spre exemplu, că vin diferiţi bogătaşi din diferite puncte ale lumii ne-europene, care pot cumpăra mii, zeci de mii de hectare şi astfel prin România caută o trambulină spre UE”, a declarat Frunda.

Opiniile împărţite

Pe de altă parte, într-un interviu acordat Epoch Times, judecătorul CSM Cristi Danileţ vorbeşte despre importanţa separării puterilor în stat, singurul mod de a asigura democraţia şi existenţa statului de drept într-o ţară.

”Avem o problemă cu respectarea regulii care în Europa se numeşte “rule of law” – separarea puterilor în stat. Fiecare putere, să colaboreze cu cealaltă, dar să-şi respecte propria atribuţie. În momentul de faţă, avem o confuzie, dacă vreţi, între atribuţii”, a declarat magistratul.

Faptul că Parlamentului refuză să dea avize favorabile pentru investigarea unor parlamentari reprezintă un abuz ce reflectă că acesta nu recunoaşte puterea Justiţiei.

”Iată, aşadar, ei blochează o investigaţie încă de la început, acum degeaba un judecător a spus că avem o anumită situaţie de fapt, pentru ca Parlamentul refuză să accepte autoritatea Justiţiei. Deci mie îmi este clar că, în momentul de faţă, Parlamentul nu mai recunoaşte legitimitatea Justiţiei şi nici funcţionarea ei. Or, în acest moment, înseamnă că nu avem trei puteri în stat, ci avem una sau cel mult două, prin urmare nu putem vorbi, dacă vreţi, de stat de drept”, a precizat Cristi Danileţ.

Legat de chestiunea avizelor nefavorabile date de Parlament, europarlamentarul PNL Renate Weber afirma joi că indiferent dacă ”îţi place sau nu-ţi place o lege, ea trebuie respectată, îţi place sau nu-ţi place o decizie a unei instanţe, ea trebuie respectată! Faptul că acea decizie ţi se pare nedreaptă, asta pot să înţeleg, dar asta nu înseamnă că nu ai obligaţia să o respecţi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne