Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, rămâne în arest preventiv

(photos.com)

Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, arestat pentru 30 de zile într-un dosar vizând fraudarea de fonduri europene rămâne în arest preventiv, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins vineri contestaţia sa faţă de măsura arestului preventiv, relatează B1 TV.

Şi omul de afaceri Vladimir Răzvan Ciorbă, arestat în acelaşi dosar, va rămâne după gratii alături de cumnatul lui Ponta.

Reamintim că Iulian Herţanu a fost arestat preventiv în data de 18 februarie, în dosarul privind fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma pe care o administrează, SC Grossman Engineering Group.

Împreună cu Herţanu a mai fost arestat omul de afaceri Vladimir Ciorbă iar fostul consilier judeţean de Prahova Mihai Coman, va fi cercetat sub control judiciar. Aceştia au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, schimbarea, nelegală, a destinaţiei fondurilor europene şi de evaziune fiscală.

În acelaşi dosar mai sunt implicaţi deputatul Sebastian Ghiţă, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, toţi trei fiind puşi sub control judiciar în cursul zilei de marţi.

Mircea Cosma este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru alţii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

Fiul său, deputatul Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă sunt suspectaţi de sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Dosarul deturnărilor fondurilor europene

Potrivit DNA, în perioada 2011- 2015, Herţanu, administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., Ciorbă Vladimir Razvan, administrator/asociat la S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroeşti, jud. Ilfov, S.C. CVR ACTIVITES GROUP S.R.L. Bucureşti şi S.C. GEFAM PRO S.R.L. Dobroeşti, jud. Ilfov şi Mihail Coman Marian – administrator/asociat la S.C. INDSERV S.R.L. Ploieşti şi S.C. INDSERV PROIECT S.R.L. Ploieşti şi angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. (în calitate de consilier al directorului general din data de 24.05.2012), au constituit un grup infracţional pentru a acţiona în vederea adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene, însuşirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană şi sustragerii de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat

Grupul infracţional ar fi fost sprijinit, potrivit DNA, de Mircea Cosma şi fiul acestuia, Vlad, precum şi de amicul premierului Ponta, deputatul (fost PSD) Sebastian Ghiţă.

"Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală efectuată până la acest moment relevând deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând un procentaj de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. GROSSMANN ENGINEERIG SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), precum şi sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei (din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit).", arată DNA.

Mai reamintim în context că premierul Ponta, care, la momentul arestării fratelui lui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, i-a cerut preşedintelui să îşi dea demisia, pentru a evita orice suspiciune că ar putea influenţa justiţia, nu a menţionat nimic despre vreo eventuală demisie a sa, după arestarea soţului surorii sale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.