Jos palaria, robotul cu cea mai mare dexteritate din lume

O colaborare NASA/General Motors a produs un robot cu maini asemanatoare cu cele umane
O colaborare NASA/General Motors a produs un robot cu maini asemanatoare cu cele umane (prin bunavointa NASA / GM)

Artistii spun deseori ca mana poate fi partea cea mai dificila de conturat la perfectie atunci cand deseneaza o figura umana. Un artist mai putin talentat poate ascunde uneori intentionat mainile dintr-o postura, daca tehnica lui nu este suficient de buna.

Mana s-a dovedit dificil de reprodus si in lumea roboticii. In timp ce tehnologia robotica s-a dezvoltat imens in ultimul deceniu, inginerii au depus mult efort pentru a face mainile cum trebuie. Deseori mainile robotilor au doar putin mai multa gratie decat un cleste.

Dar o colaborare recenta dintre General Motors (GM) si NASA tocmai a produs un robot cu maini foarte asemanatoare celor umane. Creatorii lui Robonaut 2 (cunoscut ca R2) declara ca din cauza mainilor, noul robot este unul din specimenele cu cea mai mare dexteritate construite vreodata.

Inginerii de la Centrul Tehnologic GM de langa Detroit si de la Centrul Spatial Johnson al NASA din Houston, l-au proiectat pe R2 sa lucreze umar la umar cu astronautii umani de la Statia Spatiala Internationala, precum si in alte misiuni.

Mainile au fost o parte importanta a proiectarii lui R2, deoarece toate echipamentele de la bordul statiei spatiale au fost proiectate sa fie folosite cu maini umane. R2 trebuia sa poata indeplini aceleasi sarcini folosind aceleasi unelte.

"Bratele si palmele lui R2 au un schelet similar cu cel uman, cu toate ca degetele mari au patru grade de libertate, aproape ca la un om", a spus Marty Linn, inginer principal de robotica de la GM, intr-o declaratie de presa.

Precedentul lui R2 (R1) era deja dincolo de alti roboti umanoizi, avand degete subtiri si degete mari proiectate sa lucreze ca mainile umane. Cu R2, inginerii au putut creste dexteritatea mainilor, marind astfel gama de sarcini pe care le poate indeplini.

Inginerii au observat modul in care tendoanele ataseaza muschii de oase si au proiectat R2 sa aiba tendoane care sa conecteze conexiunile scheletului de senzori si actuatori din palma. Asta permite sistemelor de control ale lui R2 sa sesizeze cu precizie fortele de reactie si sa ajusteze continuu stransoarea mainii pentru orice sarcina pe care o face robotul.

Miscarea umana are capacitatea de a se adapta la variatii - ceva dificil de reprodus in lumea roboticii. Robotii traditionali industriali sunt proiectati sa puna obiecte cu precizie sau sa urmeze o cale prestabilita, dar nu pot rezolva foarte bine obiecte neasteptate sau obiecte puse in pozitie putin miscata.

Mainile lui R2 si sistemele de control au capacitati de a se adapta la schimbari subtile. Dezvoltatorii spun ca R2 isi demonstreaza aceasta capacitate cand da mana cu vizitatorii. Indiferent de marimea mainii, sau fermitatea strangerii, robotul R2 se ajusteaza corespunzator.

R2 va ajuta astronautii cu sarcinile casnice, astfel incat echipajul sa se concentreze pe cele complexe. Robotul este programat pentru primul zbor in spatiu in februarie 2011, unde va ajuta la initializarea proiectelor, va sterge balustradele si va asambla noi module pentru statie.

Cu toate ca a fost proiectat special pentru a ajuta astronautii, fara indoiala ca talentele lui R2 nu se vor limita doar la spatiu. Dezvoltatorii declara ca abilitatea robotului de a lucra cu sarcini complexe va fi utila si in mediul de fabrica.