John Bolton şi presa democrată hiperventilează: Trump ar fi dat liber Israelului pentru lovituri împotriva industriei nucleare iraniene

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Printre dezvăluirile găsite în recent publicata carte a fostului consilier de securitate naţională, John Bolton, care a fost scursă în presă şi se găseşte acum pe internet, „Camera unde s-a întâmplat: memorii despre Casa Albă”, se află o poveste despre sprijinul pe care preşedintele american Donald Trump a fost pregătit să îl acorde statului israelian în cazul unei lovituri preemptive împotriva uzinelor nucleare din Iran.

Într-o secţiune care descrie încercările de suprafaţă făcute de Trump pentru a obţine un acord de pace arabo-israelian, Bolton scrie că Trump i-a spus într-un moment de îngrijorare legată de industria nucleară a Iranului: "Îi spui lui Bibi că dacă foloseşte forţa, îl voi sprijini. I-am spus asta, dar îi spui din nou."

Deşi este un lucru arhicunoscut că singurul aliat extern al administraţiei Donald Trump este regimul lui Benjamin Netanyahu, care l-a lăudat în numeroase ocazii ca pe un al doilea Rege Cirrus, dezvăluirea a generat hiperventilaţii în mass-media din SUA, şi multiple articole de prima pagină în Israel, unde premierul Benjamin Netanyahu a menţionat de mult „opţiunea” unui atac preventiv asupra uzinelor nucleare iraniene, precum şi legăturile pe care le are la Washington.

La fel de cunoscut este şi faptul că angajarea într-un război cu Iranul este o sarcină relativ primejdioasă pentru o ţară mică precum Israelul, care nu s-ar încumeta la un asemenea proiect fără susţinerea făţişă a SUA şi cel puţin fără promisiuni de neinterferenţă din partea Rusiei.

Cartea lui Bolton spune în esenţă că Tel Aviv îl are ca aliat necondiţionat pe Donald Trump - ceea ce - iarăşi - este mai mult decât evident după prezentarea, de către preşedintele american, a planului de pace dintre Israel şi palestinieni, schiţat de ginerele sau Jared Kushner. Planul nu a reuşit să impresioneze pe nimeni şi a generat noi critici, vehemente, inclusiv din partea unor aliaţi tradiţionali ai SUA precum Iordania.

Recent, tocmai în urma aşa-numitului plan de pace, Netanyahu a afirmat că are „undă verde” din partea administraţiei americane pentru a anexa părţi din Cisiordania, inclusiv valea Iordaniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe