Jocul CIA în Siria
The New York Times a dezvăluit recent că serviciile secrete americane dirijează o mare parte a livrărilor de arme către rebelii din Siria, deşi Washingtonul menţine oficial o politică de susţinere 'neletală', insistând că se va limita la acordarea de ajutoare umanitare în zonele Siriei controlate de rebeli, notează ziarul ABC.
Administraţia Obama joacă rolul unui ONG milostiv şi insistă că se va limita la furnizarea de ajutoare umanitare în zonele controlate de rebeli. Totuşi, nimeni nu a putut dezminţi informaţiile publicate de ziarul The New Yok Times la 25 martie, potrivit cărora CIA este cea care se ocupă cu distribuirea unei părţi a livrărilor de arme destinate rebelilor sirieni, dinspre Croaţia, Turcia şi Iordania.
Sunt deja sute de grupuri de rebeli şi lorzi ai războiului care luptă împotriva regimului de la Damasc în interiorul Siriei şi toţi analiştii sunt de acord că islamiştii radicali sunt cei care îşi taie partea leului. Totuşi în acest furnicar care este insurgenţa politică şi mai ales cea armată, CIA crede că poate decide cine să primească, sau nu, arme.
Se simte un iz de 'lapte prins' în toată această politică de ajutorare sub acoperire a rebelilor. De amintit de exemplu, raportul CIA despre Iran - aşa cum a fost prezentat în laureatul film Argo - care în 1978 elimina pericolul ca această ţară să cadă sub influenţa radicalilor islamişti ai lui Khomeiny.
Apoi s-a văzut cât de eficientă a fost activitatea CIA în Afganistan, element-cheie în pregătirea şi furnizarea de arme talibanilor care au plătit factura atentatelor din 11 septembrie 2001. Ce surpriză ne mai rezervă oare mâna de ajutor dat de CIA sirienilor? se întreabă ziarul.