JO 2012: Gimnastica românească înalţă capul, dar se teme pentru viitorul său (AFP)

Gimnasta română Cătălina Ponor. (arhivă) (JOHN THYS / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
20.07.2012

România, una din marile forţe ale gimnasticii feminine după izbânda Nadiei Comăneci la Olimpiada de la Montreal din 1976, încearcă să-şi regăsească strălucirea la Jocurile de la Londra după o perioadă dificilă, chiar dacă este îngrijorată pentru viitorul său, scrie AFP, citată de Agerpres.

Mai puţin vizibile pe podiumurile internaţionale în ultimii ani, gimnastele din România au avut o revenire remarcată în luna mai, când au câştigat patru medalii de aur din cinci posibile la CE de la Bruxelles.

"A fost o repetiţie pentru Jocurile Olimpice, un antrenament cu public. Avem un singur obiectiv, Jocurile Olimpice", a declarat pentru AFP antrenorul Octavian Bellu, care nu-şi ascunde "marile speranţe" pentru Londra.

Cu 23 de medalii de aur ale gimnastelor la JO, România, o ţară "mică", este a doua naţiune ca număr de trofee după Rusia (incluzând URSS), mult înaintea SUA şi a Chinei.

Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Simona Amânar sau Cătălina Ponor, care va concura la Londra la 25 de ani, sunt câteva dintre româncele care au marcat istoria.

"La fel ca întreg sportul românesc, gimnastica e victima unei subfinanţări cronice ce corespunde unei perioade de tranziţie care încă nu s-a încheiat", a explicat pentru AFP preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica.

Una din cele mai mari probleme sunt salariile. La fel ca medicii şi asistentele, cei mai buni antrenori preferă să plece în străinătate. "Cei care rămân fac dovada unui eroism profesional", a subliniat Stoica.

O problemă e şi lipsa gimnastelor. Federaţia are mai puţin de 250 de sportive înregistrate.

"La nivelul ţării, avem acum şase fete care evoluează la nivel foarte înalt, iar acestea sunt cele şase gimnaste care se pregătesc pentru Londra", a spus Bellu.

În urmă cu 30 de ani, fetiţele din România se băteau pentru a se înscrie în cluburile de gimnastică şi a călca pe urmele Nadiei Comăneci, cea care a obţinut la Montreal prima notă de 10 din istorie.

"A existat momentul Nadia, însă treptat baza de selecţie pentru echipa naţională a scăzut, iar astăzi sunt foarte puţine sportive ce vor putea fi selecţionate la JO de Rio de Janeiro din 2016", a completat Bellu.

Ziaristul Cătălin Tolontan a avertizat că "dacă nu se face nimic, Londra va fi pentru gimnastica românească un fel de cântec de lebădă". El a conchis: "Să sperăm că acest cântec va fi cel mai frumos posibil".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor